Пензионерима 6. маја првих 30 евра помоћи, осталима од 12. маја

Како преноси Блиц, свим пензионерима у Србији 6. маја биће исплаћено првих 30 евра из трећег пакета помоћи државе, а 12. маја почеће исплата свим пунолетним грађанима који се до тада буду пријавили. Пријава за помоћ „30 плус 30 евра“ почиње 28. априла на порталу трезора. Пријава преко телефона почеће 5. маја и трајаће до 15. маја.

За помоћ не треба да се пријављују пензионери, грађани који су на издржавању затворске казне и корисници социјалне помоћи.

Право на новчану помоћ државе у износу од 60 евра, односно два пута по 30 евра имају сви пунолетни држављани Србије који имају пребивалиште на територији Србије и важећу личну карту на дан 23. априла. Kо напуни 18 година између маја и новембра – не може да се пријави.

Првих 30 евра стиже у мају, а других 30 у новембру. Додатних 50 евра за пензионере стиже у септембру.

Незапослени грађани који су на евиденцији Националне службе за запошљавање добиће додатних 60 евра једнократне помоћи, која ће им бити исплаћивана почев од 1. јуна. Исплата новчане помоћи овој категорији грађана, вршиће се аутоматски, без пријаве, а новац ће бити уплаћен на посебне наменске рачуне.

Kада је реч о Србима са Kосова и Метохије, на новчану помоћ од 100 евра имају право деца до 18 година старости, као и пунолетни. На подршку од 200 евра у динарској противвредности имају право незапослени пунолетни житељи јужне покрајине.

Пријава до 15. маја

Пријављивање ће бити могуће на два начина. Први начин, електронски, који ће бити у функцији, од 28. априла до 15. маја, могућ је преко сајта Управе за трезор, где ће грађани морати да унесу четири податка. Све што ће бити потребно да грађани ураде након уласка на сајт је да кликну на поље „Подношење пријаве“ и тамо унесу своје податке – ЈМБГ, број личне карте и банку у којој имају отворен рачун.

Уколико грађани немају већ отворен рачун у некој банци, у падајућем менију треба да кликну на банку преко које желе да им буде исплаћен новац и тиме се аутоматски пријављују за ову помоћ. На тај начин ће им бити отворен једнократни наменски рачун, без икаквих трошкова.

Такође, треба да означе поље којим потврђују сагласност за обраду личних података. Након што се пријаве, могу и да провере статус своје пријаве избором другог поља.

Уколико имају било каквих проблема, могу их пријавити избором треће опције – Пријава проблема.

Након подизања новца, наменски рачун ће бити угашен.

Пријава ће бити могућа и телефоном, на број који ће на време бити и званично објављен. Пријава путем контакт центра почиње 5. маја, а и код овог начина пријаве грађани ће морати да оставе поменуте личне податке и податке о банци. Број телефона биће објављен уочи 5. маја.

Мали: „До 20. маја свима првих 30 евра“

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће најстаријим суграђанима, којих има више од 1,7 милиона, првих 60 евра бити исплаћено 6. маја, а други део у новембру. Додатну помоћ од 50 евра добиће у септембру.

Мали је прецизирао да ће 7. маја по 30 евра добити грађани који су на служењу затворских казни и корисници социјалне помоћи.

  • Од 12. маја крећемо да исплаћујемо 30 евра за све који се пријаве до тада, а очекујемо да ћемо до 20. маја свима који се пријаве исплатити првих 30 евра, најавио је министар и додао да ће 10. маја стићи помоћ и за привреду у виду друге половине минималне зараде за све који су се пријавили у априлу.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs