Петковић: Косовска полиција ухапсила координатора РИК-а и запленила два камиона са изборним материјалом

Kamion

Припадници Косовске полиције привели су вечерас око 22:30 минута, на административном прелазу Мердаре, координатора Републичке изборне комисије Марка Јанковића, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Јанковић се, наводи се у саопштењу Петковића, налазио у пратњи два камиона која су превозила изборни материјал РИК-а за предстојећи референдум на Косову и Метохији, који је био најављен ОЕБС-у на КиМ.

Петковић каже да је координатор РИК-а одведен у непознатом правцу.

Истовремено, припадници Косовске полиције запленили су два камиона која су превозила изборни материјал и привели и возаче камиона, као и Јанковићевог возача.

“О овој грубој демонстрацији силе и кршењу споразума хитно сам вечерас обавестио и специјалног предстставника за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и захтевао да Јанковић и тројица возача биду пуштена на слободу. Реч је о скандалу огромних размера и последица”, навео је Петковић.

Додао је да на лице места одмах упућен и српски официр за везу како би помогао приведенима.
Петковић је навео да су се координатор РИК-а и камиони са референдумским материјалом упутили вечерас да материјал предају представницима мисије ОЕБС која је на терену задужена за организовање референдумских радњи.
“Међутим, уместо представника ОЕБС које смо званичним писмом данас обавестили о пошиљци материјала, наше представнике сачекало је 10 аутомобила Косовске полиције”, прецизира Петковић и истиче:

“Управо је мисија ОЕБС на КиМ била дужна да вечерас преузме изборни материјал у складу са мандатом који има на терену, али и исказаном спремношћу за организовање референдумског изјашњавања, о чему су нас обавестили и у писму од 22. децембра прошле године”.

Међутим, истиче шеф Канцеларије за Косово и Метохију, вечерас Мисија ОЕБС не само да није преузела референдумски материјал, него се није ни појавила на Мердару, где је требало да преузме материјал, онако како је то чињено сваки пут до сада у ранијим изборним процесима.

Видео можете погледати ОВДЕ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs