Петковић: Лаж да се струја на северу КиМ не плаћа, Курти безочно лаже!

Kosovska Mitrovica

Аљбин Курти је на конференцији за медије у Приштини изјавио да се “на северу Косова струја троши и не плаћа”.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти по о зна који пут покушао да пласира лажну тезу како се струја на северу Косова и Метохије тобоже годинама не плаћа.

-По већ опробаном механизму, Албин Курти наставља да у званичном Београду види дежурног кривца за све своје проблеме и пропусте и при том нема проблем да отворено и безочно слаже- поручио је Петковић у саопштењу.

Тако је било и сада када је по ко зна који пут покушао да пласира лажну тезу како се струја на северу Косова и Метохије тобоже годинама не плаћа, рекао је Петковић, нагласивши да чињенице говоре супротно.

-То је да је апсолутно сваки киловат потрошене електричне енергије свих ових година уназад уредно, плаћен, јер су званични Београд и ЕПС до почетка 2021. године плаћали струју која је преко преносних система ЕМС-а стизала у четири општине на северу Косову и Метохији-каже директор Канцеларије за КиМ.

Дакле, реч је о електричној енергији Републике Србије, којом је Београд снабдевао север КиМ и то од тренутка када је Приштина пре једне деценије физички прекинула снабдевање севера струјом, што је, како је додао, могло да доведе до хуманитарне катастрофе.

-Искључиву одговорност за тренутно нерешено стање на терену сносе власти привремених институција у Приштини које упорно одбијају да издају лиценцу за снабдевање струјом компанији “Електросевер”, чиме директно крше споразуме из области енергетике постигнуте 2013. и 2015. године у оквиру дијалога Београда и Приштине- каже Петковић.

Приштина, како додаје, одбија да о овој теми чак и разговара током последњих рунди дијалога у Бриселу, иако је добијање лиценце за снабдевање за компанију „Електросевер” од виталног значаја, али то Курти очигледно не жели.

-По питању енергетике ствар је врло јасна, Приштина намерно прави проблем, јер одуговлачи давање лиценце “Електросеверу” који је по споразуму давно испунио све неопходне услове. Уместо да поштује потписане споразуме, Курти се служи јефтиним политиканством и питање енергетске стабилности на северу Косова и Метохије користи за обрачун са институцијама државе Србије на КиМ- каже Петковић.

-Јасно је да би Курти волео да затре све српске трагове на КиМ, али му то неће поћи за руком- додаје директор Канцеларије за КиМ.

Аљбин Курти је на конференцији за медије у Приштини изјавио да се “на северу Косова струја троши и не плаћа”.

-С једне стране, разумемо значај права на снабдевање електричном енергијом. Оно што се потроши мора да се плати, а пре скоро деценију ово питање је политизовано и чак је постојао договор у Бриселу који није спроведен- рекао је Курти, пренео је РТС.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs