Петковић: Насиље Приштине над Србима најснажнији аргумент да је ЗСО неопходна

Petar Petković

Насиље које приштински режим предвођен Аљбином Куртијем чини над српским народом на Косову и Метохији најснажнији је аргумент у прилог становишту да је Заједница српских општина неопходност и услов опстанка нашег народа у покрајини, оценио је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Он је навео да је разумљив Куртијев отпор захтевима да се Заједница српских општина формира у складу са надлежностима које јој припадају, према договорима постигнутим у Бриселу јер је она, како каже, управо и замишљена као средство одбране од самовоље и шовинизма албанских политичара у Приштини.

„Негација воље српског народа, гажење његових права, физичко и правно насиље јесу ендемске појаве на Косову и Метохији и проблем је могуће решити само суштинском променом односа Приштине према дијалогу и постигнутим споразумима“, истакао је Петковић, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Навео је да не може бити аргумената против Заједнице српских општина посебно не у тренутку када се на Србе и њихову децу готово свакодневно насрће и пуца и посебно не од човека који је, како каже, главни инспиратор и идеолог тог насиља.

Петковић је оценио да су Куртијеви напади на Заједницу српских општина врхунски цинизам јер, како је рекао, борба српског народа није натезање око некаквог амандмана у јавној расправи већ је то борба за голи опстанак.

„Уосталом Куртијева политика је сама по себи негација права и најогољеније насиље и то што се он данас крије иза набеђених језичких конструкција само је још један доказ његове бескрупулозности и политичког безобразлука“, навео је Петковић.

Он каже да је јасно да је Куртијева „шовинистичка идеологија претња миру и стабилности“ и додаје да је зато формирање Заједнице српских општина, онако како је то договорено у Бриселу, насушна потреба опстанка и останка српског народа на Косову и Метохији.

Раније данас, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је једини део из Бриселског споразума потписаног 2013. године, који није прошао такозвани косовски устав, формирање Заједнице српских општина.

„Постоје 33 бриселска споразума и не може један споразум имати приоритет над осталима. Не постоји хијерархија у тим споразумима. Једино споразум о заједници општина није прошао уставни тест. Поштујем поверљивост дијалога, али наглашавам да ниједан од та 33 споразума не може да има хијерархијски приоритет“, рекао је Курти, пренео је „Репортери“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs