Петковић: Нема никаквих Куртијевих рокова за договор

Petar Petković

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже да крај дијалога Београда и Приштине, како то каже Бесник Бисљими, не може да буде видљив кад Приштина није имплементирала оно што је још на почетку дијалога договорено.

Петар Петковић је, поводом изјаве Бесника Бисљимија да су одређени рокови за постизање договора са Београдом, рекао да у дијалогу Београда и Приштине супротно Бисљимијевим тврдњама “нема никаквих Куртијевих рокова”.

“Вероватноћа да до договора дође не мери се јединицама времена, већ спремношћу Приштине да поштује до сада постигнуте споразуме и омогући формирање Заједнице српских општина”, наглашава Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ напомиње да, судећи по изјавама Бесника Бисљимија и његовог шефа Куртија, који негирају саму могућност стварања ЗСО, крај дијалога “наравно да не може да буде видљив, кад Приштина није имплементирала ни оно што је пре девет година, на почетку дијалога, договорено”.

“Бисљими мора да схвати да Куртијев мандат, као оквир за наводни рок дијалогу, није ништа посебно и Богом дато, нарочито након локалних избора на КиМ. То што би Приштина волела да буде исход дијалога, нема никакве везе ни са реалношћу, ни са дијалогом, док год Приштина тако траћи време и нама и посредницима из ЕУ”, каже Петковић у саопштењу.

Наводи да Београд остаје доследно опредељен за дијалог и уређивање односа са Приштином на добробит свих житеља Косова и Метохије, али и читавог региона.

“Међутим у овоме тренутку нема никаквих назнака да са приштинске стране постоји спремност да се дијалогу приступи на одговоран и конструктиван начин. Понављам да је формирање ЗСО у самом срцу дијалога, и да се о наставку нормализације односа може продуктивно разговарати тек након што Приштина престане да избегава своје обавезе и учини конкретне кораке ка спровођењу онога што су њени представници потписали у Бриселу”, напомиње Петковић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије