Петковић: Од Куртија зависи да ли ће нормализација бити настављена, резултате одређује формирање

Petković

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да искључиво од Аљбина Куртија зависи да ли ће процес нормализације односа Београда и Приштине бити настављен и додао да је свим међународним саговорницима јасно са које стране прети опасност и ко свакодневно производи нове ескалације.

Петковић је додао да Курти месецима како својим политичким деловањем, „тако и насиљем и терором на терену блокира примену досадашњих споразума и упиње се да ради све супротно од нормализације па свакодневно посеже за ескалацијом политичко-безбедносне ситуације на терену“.

„Ток и резултате дијалога Београда и Приштине одређује пре свега формирање Заједнице српских општина на начин договорен у Бриселу, а на коју Срби са Косова и Метохије чекају више од 10 година али се Курти прави невешт па на све начине покушава да избегне чак и помињање те обавезе“, навео је Петковић.

Он је истакао да ће зато Београд увек на то подсећати и инсистирати на формирању ЗСО, јер ће само тако Срби моћи да остваре своја колективна права на овим просторима.

„Србија је у међународној заједници препозната као кредибилан партнер у изградњи мира и стабилности на Западном Балкану, што је, између осталог, доказала мудрим и уздржаним одговорима на Куртијеву ратнохушкачку политику и покушаје потчињавања српских општина на северу Косова и Метохије“, рекао је Петковић.

Оценио је да ће Куртијеве жеље о некаквим санкцијама против Србије завршити у складу са пословицом: ко другоме јаму копа, сам у њу пада.

„Свим међународним саговорницима, укључујући и оне који су у прошлости били најснажнији политички спонзори Приштине, јасно је са које стране прети опасност и ко свакодневно производи нове ескалације које нас удаљавају и од нормализације и од мира“, истакао је Петковић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs