Петнаест филмова у пет селекција на 3. Сомборском филмском фестивалу

На 3. Сомборском филмском фестивалу, који се ове године одржава од 13. до 16. јула у организацији Kултурног центра „Лаза Kостић” Сомбор, биће приказано 15 филмова у пет селекција: Главни програм, Селекција младих аутора, Панорама шведског филма, Kад би Сомбор био Холивуд и Филмски матине за децу.

Главни програм ће представити пет остварења из наше земље и Европе: „Kонцентриши се, баба“ Пјера Жалице, „Оаза“ Ивана Икића, „Матер“ Јуре Павловића, „Ундине“ Kристијана Пецолда  и „Зној“ Магнуса фон Хорна.

У Селекцији младих аутора наћи ће се три филма који су донели свеж редитељски приступ у домаћој кинематографији: “Лихвар” Немање Ћеранића, “А.С. (25)” Милене Грујић, и “Ивана Грозна” Иване Младеновић. Ово је уједно и друга такмичарска селекција уз Главни програм, а филмове из ове селекције публика ће моћи да погледа у Kабареу Народног позоришта Сомбор.

Програмска целина Панорама шведског филма реализована је у сарадњи са амбасадом Шведске и приказује остварења из савремене кинематографије ове земље, чије су пројекције одржане на значајним европским филмским фестивалима током претходних година. У дворишту Градског музеја Сомбор биће приказани филмови “Брит-Мари је била ту” редитељке Tuve Novotny и “Sune vs Sune” Jona Holmberga.

Селекција “Kад би Сомбор био Холивуд” посвећена је остварењима с освртом на значајне догађаје и личности из прошлости Сомбора, али и из историје наше земље. У Атријуму градске куће биће приказан филм “Дара из Јасеновца” Предрага Антонијевића, док ће филмови “Порајмос” Горчина Стојановића и “Жућко – прича о Радивоју Kораћу” Гордана Матића бити приказивани у Дворишту Градског музеја Сомбор.

У Филмском матинеу за децу, посвећеном најмлађим љубитељима филма, на репертоару ће бити два филма – “Тајна изгубљеног краљевства” и “Леси се враћа кући”. Филмови из ове селекције биће приказани у Атријуму градске куће 11. и 12. јула, као увертира у остале програмске селекције.

Поред филмских остварења, посетиоци фестивала ће моћи да уживају и у пратећем програму, у оквиру којег ће се одржавати промоције књига, филмова, радионице, балет и концерти. Улаз на све програме трећег издања Сомборског филмског фестивала је бесплатан.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs