Пет заната који доносе плату из снова

Vod

Златно доба мајстора увелико траје. Занатлије никада више нису биле на цени него сада, а плате им се крећу од 1.000 до 2.000 евра. Послодавци не питају за цену, само да дођу до доброг мајстора.

У Србији се, како кажу стручњаци, оволико градило само после Другог светског рата, па недостају сви профили грађевинских радника, керамичари, армирачи, тесари, водоинсталатери… Многи су отишли у иностранство, а млади се тешко опредељују за занате.

– Ниједан прави мајстор неће да ради за багателу. Они који су остали у Србији, хоће да буду плаћени као у земљама средње Европе, као што је то у Чешкој, Словачкој или Словенији. Школовали смо кадар, а нисмо водили рачуна о њему. Радници су отишли у иностранство због бољих зарада и услова рада и сада плаћамо ту цену. Тренутна ситуација је „господин мајстор и пролетер купац” – истиче Горан.
МОЛЕРИ

Молери зарађују од 100.000 до 150.000 месечно ако раде у фирми. Ако су самостални, онда је тај износ знатно већи. Само кречење стана од 50 квадрата кошта од 300 до 500 евра.

– Током лета имам највише посла. Имам своје муштерије, код којих одлазим сваке године. Они ме препоруче својим рођацима, пријатељима, комшијама… Имам толико посла да не могу да стигнем. Многи морају да чекају. Зима је најгори период, али онда радим за фирме или идем у Црну Гору и Немачку – каже Влада А. (40), молер из Београда.

АРМИРАЧИ И ТЕСАРИ

Армирачи, тесари, зидари и бетоњерци иду најчешће од градилишта до градилишта и раде на црно. Они могу да зараде и до 90 евра дневно, што би било и више од 2.000 евра месечно.

– Армирачи и тесари зарађују дневно од 70 до 90 евра. Армирачи, рецимо, чим заврше плочу, они су слободни и иду на неко друго градилиште, поготово што има мало радника са том квалификацијом. Зидари и бетоњерци имају дневницу од 60 до 80 евра, у зависности да ли само држе киблу или равнају плочу – кажу у Синдикату грађевинских радника.
ПЕКАРИ

Пекари су одувек словили за добро плаћене мајсторе. И даље добар пекар има плату од око 120.000 динара, али она се на том нивоу држи већ годинама. Пица-мајстор зарађује око 20.000 динара више. Ипак, све је мање ученика за овај занат. Тешко је наћи доброг бурегџију, па је због тога плата овог мајстора око 120.000 динара. Поједини послодавци пекарима нуде и бесплатан смештај како би се преселили због посла.

КЕРАМИЧАРИ

На Бироу за незапослене нема керамичара. За њима влада права јагма, како у земљи, тако и у иностранству. Уколико је регуларно запослен у фирми, плата керамичара креће се од 120.000 до 200.000 динара. Све зависи од посла, односно захтева послодавца и сатнице. Многи и поред добре плате у Србији одлазе најчешће у Немачку јер је зарада тамо још већа.

ВОДОИНСТАЛАТЕР

„Потребан водоинсталатер за хитне интервенције, плата од 1.000 до 2.000 евра”, ово је само један у низу огласа у којима се траже искусни и квалитетни занатски радници и нуди зарада коју већина само може да сања. Судећи према објавама, водоинсталатери су на цени. Само долазак и отпушавање одводне цеви у купатилу је 50 евра. – Само кад заменим контролну таблу за паљење светла, бојлера и вентилације, будем добар 2.000 динара. Никад нас није било мање, па радимо од јутра до мрака. Наравно, у складу са тим и зарађујемо – каже Василије Илић, водоинсталатер из Калуђерице.

Пише: СЛАВИЦА МОРАВЧЕВИЋ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs