Пет филмских остварења у оквиру Главног програма 5. „Сомборског филмског фестивала“

Somborski filmski festival

Пет филмских остварења из земаља Дунавско-панонске регије биће приказано у оквиру Главног такмичарског програма 5. издања „Сомборског филмског фестивала“.
Након пројекције филма „Овуда ће проћи пут“ Нине Огњановић, којим свечано почиње Фестивалски програм манифестације, публика ће имати прилику да погледа следеће наслове: „Добро дошао кући брате“, „Кајмак“, „Празник рада“ и „Фалсификатор“.
„Нит која спаја филмове јесте поигравање са предрасудама“, изјавио је селектор „Сомборског филмског фестивала“, Дејан Дабић и додао: „у питању су националне, политичке, сексуалне или је пак по среди само потреба да се предрасуде превазиђу. Сваки аутор из свог угла приступа теми, али оно што је заједничко јесте подсећање на то колико су предрасуде присутне, колико нас спутавају, али и исто тако колико могу бити опасне.“
Филм “Добродошао кући, брате” настао је у словачко-чешко-српској копродукцији и доноси причу о љубави Словакиње и Мађара на војвођанским просторима. Аутор се на духовит начин поиграва са експлозивним балканским менталитетом и предрасудама. Филм је приказан на Међународном филмском фестивалу у Лисабону, а у Србији публика је до сада имала прилику да га погледа само у Бачком Петровцу где је снимљен, Новом Саду и пет словачких села.
Милчо Манчевски, реномирани аутор овенчан венецијанским Златни лавом и многобројним међународним признањима потписује ново остварење „Кајмак“. По речима аутора филм није могуће жанровски дефинисати већ га он карактерише као „безобразан филм“. Филм доноси причу о два љубавна троугла у једном комшилуку. Радња је смештена у модерно Скопље и то на место где се нова стаклена зграда надвила над трошном кућом и на тај начин бесрамно приближила два различита света. Међу ликовима нема ничег што их повезује све док их на крају судбина не споји на веома бизаран начин.
Филм „Празник рада“ босанског редитеља и сценаристе Пјера Жалице, доноси нам причу о послератном Сарајеву у коме националне и политичке тензије избијају на видело током припремања првомајског Празника рад. Комшије се спремају за прославу када једног од њих ухапсе под оптужбом да је ратни злочинац. Његов син жели да открије истину о оцу, док комшилук дебатује да ли је примерено славити празник услед новонасталих околности. Улоге у филму су остварили – Бранка Катић, Борис Исаковић. Јасна Жалица, Мухамед Хаџовић, Џенита Имамовић Омеровић, Ведран Ђекић, Емир Хаџихафизбеговић, Ермин Браво, БранимИр Поповић, Адмир Гламочак и многи други.
Узбудљиви немачки филм “Фалсификатор” Меги Перен биће такође приказан у оквиру Главног програма Сомборског филмског фестивала. Филм прати живот младића јеврејског порекла током ИИ светског рата који лажирајући документа покушава да настави “нормалан” живот, али на самом крају и да се спаси. Радња филма заснована је на инстинитој причи и подсећа нас на то како предрасуде могу да доведу до трагичних историјских догађаја.
„Сомборски филмски фестивал“ одржава се у периоду од 8. до 14. јула ове године, с тим што су први дани резервисани за предфестивалски програм (8, 9, 10. јул), након чега се наставља са Фестивалским програмом који се састоји од више целина – Главни програм, Селекција филмова младих аутора, Панорама мађарског филма и пратећи програм у оквиру кога је Када би Сомбор био Холивуд и друго.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs