Писмо конгресмена велико признање за Србију

Kongres
Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић оценио је да је недавно писмо 16 чланова америчког Конгреса председнику Џоу Бајдену, велико признање које је Србија постигла протеклих неколико година.

Ђурић је подсетио да се у писму помињу српски успеси у области економије, али се говори и о српској иницијативи коју је председник Србије Александар Вучић покренуо са још неколико регионалних лидера, која се односи на стварање Отвореног Балкана, односно на зоне слободне трговине, протока људи и капитала и услуга.

“То говори о новој парадигми српске политке”, рекао је Ђурић у интервјуу за Телевизију српске дијаспоре (ТСД).

Истакао је да је писмо когресмена плод новог наступа Србије према институцијама у Вашингтону и нове структуре српског деловања у Америци, као и стотина састанака и разговора са америчким званичницима, конгресменима, али и са њиховим особљем.

Најавио је да ће амбасада Србије у САД наставити даљи рад како са извршном граном власти, тако и са Конгресом као са законодавном граном, али и да ће тим за сарадњу са српском дијаспором, који укључује и генералне конзулате и језгро тима у Вашингтону, интензивно наставити да обилази српске заједнице широм САД.

”Заједно са епархијама наше цркве које су овде најдубље укорењене и које имају најозбиљније видове сарадње са српском дијаспором, мислим да смо на путу да направимо заиста дугорочну и једну нову позицију за Србију. Требаће нам много стрпљења, много труда, много упорности”, рекао је Ђурић.

“Само тако можемо нешто да урадимо”, поручио је Ђурић.

Он је гледаоцима ТСД честитао Дан државности и истакао да Србија за више од 200 година обновљене државности није постигла мало.

“Када је вожд Карађорђе са својим устаницима 1804. године покренуо другу анти феудалну револуцију у Европи, после Француске револуције, по чему су Срби били једна од водећих нација у свету, ми смо практично кренули да градимо државу поново са ливада. Данас када је Београд једна од највећих метропола на југоистоку Европе, највећи град између Беча и Истанбула, када се у Србији гради 10 модерних ауто путева, када српски научници учествују у водећим светским пројектима од биотехнологије, медицине, па све до најмодернијих дигиталних ИТ индустрија, можемо са поносом рећи да је Србија превалила велики пут”, истакао је Ђурић.

Упозорио је да је “пред нама дугачак пут” да се држава и даље гради и да такав став треба да имамо.

“Треба свако да да свој допринос Живела Србија и срећан празник”, поручио је Ђурић.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs