ПКС: Омладинско предузетништво велики економски потенцијал

PKS

Омладинско предузетништво је велики економски потенцијал, извор нових запошљавања, а ентузијазам и енергија младих покретачка су снага развоја привреде и друштва, истакнуто је на конференцији “Покрени се-крени у бизнис”, коју је организовао Сектор предузетништва Привредне коморе Србије (ПКС).

Речено је и да је важно подржати младе да превазиђу почетничке изазове у пословању и да добре идеје преточе у успешан бизнис, саопштила је ПКС.

Директорка Сектора за предузетништво ПКС Бранислава Симанић је истакла да је економско оснаживање младих један од приоритета ПКС и да је циљ Привредне коморе да се млади охрабре да након формалног школовања започну сопствени посао и остану у земљи.

“Увек смо ту смо да им саветима и подршком помогнемо да превазиђу прве потешкоће. Комора низом активности пружа подршку младим предузетницима у развијању пословања кроз бесплатне едукације, промоцију и пословно повезивање на регионалном и међународном нивоу”, истакла је она.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић је навела да је током 2021. године положај младих на тржишту рада побољшан и да је у четвртом кварталу запослено 15.200 младих више у поређењу са истим периодом 2020. године.

“Индикатори на тржишту рада за младе су много бољи него што су били, а поготово у односу на пре 10 година. Млади су наша покретача снага, а држава је препознала њихов значај и жели све своје ресурсе да усмери да их укључи у заједнички тим, јер заједно можемо све”, истакла је она.

Додала је да држава наставља са мерама усмереним ка даљем унапређењу положаја младих када је у питању њихово запошљавање. Међу тим мерама су, поред осталих, програм “Моја прва плата”, многобројне субвенције, мере активне политике запошљавања, програм “Гаранција за младе”, рекла је министарка Кисић,

Истакла је да држава жели да укључи младе и да им да прилику да покажу колико могу и знају и да преузму лидерску улогу.

“Будите одважни, држите се пута који сте зацртали, покажите своју снагу, а држава је ту да вам помогне да на том путу остварите своје снове”, истакла је министарка.

У саопштењу ПКС се наводи да је државни секретар у Министарству привреде Милан Љушић објаснио да ово министарство активно ради на развоју предузетничког духа и вештина младих, као и на усклађивању потреба привреде са образовањем младих, како би, по завршетку школовања, дошли лакше до запослења или започели сами свој посао.

“Према званичним подацима, стопа запослености младих у трећем кварталу 2021. године износила 27,3 одсто што је повећање од 6,2 процента у односу на исти период 2020. Министарство је први пут, у 2021. години, реализовало посебан програм финансијске подршке младима, женама предузетницама у почетној фази пословања и онима који тек желе да отпочну своје пословање”, навео је Љушић.

Истакао је да је за ове намене издвојено 100 милиона динара из буџета и подржано 100 привредних субјеката а да је за наставак спровођења програма подршке Министарство и ове године издвојило исти износ те да је јавни позив, отворен 24. јануара и да ће трајати до утрошка средстава, најкасније до 31. децембра.

У оквиру конференције “Покрени се – Крени у бизнис” кроз панел дискусије искусни предузетници су представили своја искуства о томе како су започели своје прве предузетничке подухвате и какав је био пут до данашњих бизниса.

Указано је и на важност дигитализације за успех у предузетништву.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије