Повраћање, дијареја, повишена температура: Овај вирус поново хара београдским вртићима, ево како да заштитите своје малишане

Dete

Током августа у четири дечија вртића на територији Београда пријављене су епидемије гастроентеритиса изазване стомачним вирусима, у којима је укупно оболело 36 особа, а узрочник у три епидемије био је ротавирус.

Како је рекла начелница Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље, др Славица Марис, стомачни вирус или гастроентеритис представља упалу гастроинтестиналног тракта изазвану вирусима.

Принтсцреен/К1Др Славица Марис
– Долази до повећања количине течности у цревима, пре свега у дебелом цреву, упаљено ткиво не може да апсорбује воду ни хранљиве елементе, па долази до дијареје. Код деце у првим годинама живота, дијареја може бити тако тешка да изазове дехидратацију и потребу за рехидратацијом у болничким условима. Најчешћи вируси који изазивају стомачни вирус су Ротавирус, Норовирус, Аденовирус – навела је она.

Уобичајени симптоми стомачног вируса су мучнина, повраћање, дијареја, болови у стомаку и повишена телесна температура.

Симптоми су најизраженији првих неколико дана, наводе из ГЗЗЈЗ, након чега би требало да почну да се смирују.

– Најризичније групе су мала деца, старије и исцрпљене особе, особе са ослабљеним имунитетом, и они који проводе доста времена у великим колективима, као и особе које живе у нехигијенским условима или не воде довољно рачуна о хигијени – наводе уз напомену да симптоми понекад могу трајати и десет дана.

Истичу да специфични лекови не постоје, али постоји симптоматска терапија која може да ублажи тегобе и убрза време оздрављења.

– Зато се препоручују одмор, лекови за спуштање температуре, вода, супе и чајеви да би се спречила дехидратација, прилагођена исхрана (пиринач, кувани кромпир, тост, банане), као и пробиотици – наводе уз напомену да треба избегавати масну, пржену, слану и зачињену храну, алкохол, млеко и млечне производе.

Дају и препоруку за спречавање стомачног вируса.

– Пре свега треба ојачати имунитет, уносити довољно витамина и минерала, спроводити хигијенске мере (чешће прање руку и дезинфекција предмета и површина које свакодневно користимо). Пробиотици се у сезони стомачних вируса могу узимати и превентивно јер они помажу у одржавању доброг здравственог стања, побољшавају имунолошке функције одржавајући нормалну желудачно-цревну функцију – рекли су из ГЗЗЈЗ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs