Површине под засадом органске хране у Србији заузимају 24.000 хектара

Organska hrana

Центар за органску производњу из Селенче и Кластер “Дунав-Бачко Ново Село” организовали су недавно у Селенчи код Бача округли сто на тему “Еколошка производња и прерада лековитог, ароматичног и зачинског биља – развој руралног туризма”. Скупу су присуствовали стручњаци из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Словачке.

Шеф Одсека за декларисање хране, шеме квалитета и органску производњу овог Центра Бранисалав Ракетић истакао је да су површине засада органском храном у Србији у 2020. упркос пандемији ковида 19, повећане за 800 хектара.

“Тренутно у нашој земљи има око 7.000 произвођача органске хране и она, из године у годину, постаје све значајнији вид пољопривредне производње, а тренутно се распростире на укупно 24.000 хектара”, рекао је Ракетић додајући да се последњих година све више пољопривредника уместо конвенционалне одлучује на органску производњу због боље исплативости.

Ракетић је напоменуо да сви потенцијални произвођачи који желе да се баве производњом као и продајом органске хране, прво треба да склопе уговор са једном од шест контролних организација које је Министарство пољопривреде овластило. Тек након тога могу да добију овлашћење за производњу и продају.

На скупу се могло чути да је у 2020. години извоз органске хране из Србије био 37,5 милиона евра, што је 30 одсто више него што је у 2019. години. Највише ове хране извози се у Немачку, Холандију, САД, Аустралију… Углавном су то замрзнуте упаковане малине са декларацијом.

Б. К.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије