Погоршање епидемиолошке слике и у Западнобачком округу

Број оболелих од корона вируса и првих прегледа је већи за око 20 одсто на нивоу Западнобачког округа, а епидемиолози кажу да је погоршање и те како видиљиво.

Надлежни кажу да током викенда у Сомбору није било кршења анти – ковид мера, али се у Западнобачком округу број оболелих од корона вируса се попео на више од 1.000 инфицираних. Више је прегледа у Ковид амбулантама, а како истичу лекари, доминантан је британски сој вируса где панцијенти на први преглед долазе са већ формираном упалом плућа.

“У Ковид амбуланти смо у протеклих недељу дана имали око 400 прегледа, при томе је 93 особе било позитивно на корона вирус. То је знатно повећање у односу на претходну недељу за око 20 одсто”, каже Др Здравко Хлодик, начелник Ковид амбуланте у Сомбору за РТВ.

“Тренутно је активно 246 случајева у Сомбору, док је у Апатину позитивно на корону 116 грађана. У Кули је и даље најгора ситуација, јер је тамо и даље активно 490 случајева, а у Оџацима 205. На подручју целог округа је 17.065 грађана примило обе дозе вакцине. Од тога је у Апатину 2.313, у Кули је процес имунизације завршило 2.451 грађанин, у Оџацима 2.086”, напомиње Др Гордана Цветић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље Сомбор.

“До сада је на територији града Сомбора вакцинисано 24.828 особа, то је 31,8 одсто грађана. Потпуно је ревакцинисано 10.215 грађана, однсно 13 одсто, док 14.613 грађана чека да прими другу дозу. Углавном је у овом тренутку активна ревакцинација,” додаје Хлодик.

На Ковид одељењу сомборске болнице лечи се 38 пацијената, од којих је половина са тешком клиничком сликом, а један пацијент је на механичкој вентилацији.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs