Подршка ЕУ Србији није никада била толика као Украјини! Председник Вучић дао интервју за „Фајненшел тајмс“

AV

Председник Србије Александар Вучић рекао је у интервјуу за „Фајненшел тајмс“ да подршка ЕУ Србији никада није била толика као према Украјини!

– Немам ништа против Украјинаца. Међутим, ниво подршке ЕУ Украјини, додељивање статуса кандидата за чланство у ЕУ у року од годину дана од датума подношења захтева и могуће отпочињање преговора о чланству следеће године показује нам да таква политичка подршка никада није постојала за нас – рекао је Вучић.

Кијев је, подсећа британски лист, поднео захтев за чланство у фебруару 2022. године, само дан након почетка сукоба у Украјини. Нису чекали много, већ су после само четири месец добили статус кандидата. Са друге стране, Београд је чекао више од четири године за почетак преговора о чланству.

Лист подсећа и на још један безуспешан састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине у четвртак у Бриселу и указује да је потом високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао да „без нормализације неће бити европске будућности ни за тзв. Косово, ни за Србију”.

Вучић за „Фајненшел тајмс” каже да одлагање чланства не одражава реалност у Србији, за коју истиче да је „у много бољем стању него што су биле Румунија и Бугарска 2007, када су ушле у ЕУ”.

Вучић је указао и на опадајућу способност ЕУ да прими нове чланице.

– Најпре смо чули за 2025, сада за 2030. Ко зна шта ће се догодити за седам година? Апсорпциона моћ ЕУ није већа него што је била – оценио је Вучић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs