Подршка произвођачима из Србије за извоз воћа и поврћа у САД

Market

Вебинар “Водич за извоз свежег, смрзнутог и прерађеног воћа и поврћа на тржиште САД”, који су организовали Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (UN FAO) и Европске банке за обнову и развој (EBRD) окупио је преко 70 произвођача и извозника свежег, смрзнутог или прерађеног воћа и поврћа из региона, као и представнике релевантних институција, које су укључене у овај процесс.

Учесници вебинара  имали су прилику да се упознају са најновијим подацима о трендовима у области промета хране на једном од највећих тржишта на свету, као и да сазнају  информације у вези увозних процедура и документације потребне код извоза и пласмана хране на америчко тржиште, регулативе и добијања ФДА броја, као и шпедиције и транспорта хране у САД.

  • FAO и EBRD су препознали чињеницу да су САД друго највеће светско тржиште хране, где се очекује даљи раст по годишњој стопи од 1,8 одсто. То представља изузетан потенцијал за унапређење продаје прехрамбених производа произвођача са Западног Балкана на овом тржишту. Такође, просечна годишња стопа раста увоза воћа и поврћа од 5,5 одсто, указује на могућности које ово тржиште нуди произвођачима са Западног Балкана, истакао је Емануел Хидиер, виши економиста и вођа овог пројекта испред FAO. 

У оквиру пројекта израђен и електронски водич, као и онлајн едукативна платформа усмерена ка унапређењу едукације и подизању спремности извозника свежег, смрзнутог и прерађеног воћа и поврћа на тржиште САД.  

Б. K.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs