Позив за финансирање научноистраживачких пројеката у којима сви могу да учествују: Наука се враћа у руке грађана

Naučna istraživanja

Центар за промоцију науке и Министарство науке, технолошког развоја и иновација ове године по први пут расписују Јавни позив за финансирање пројеката грађанских научних истраживања, који ће бити отворен од 2. октобра до 1. новембра.

Грађанска научна истраживања (енг. Цитизен Сциенце) представљају научноистраживачки приступ којим се јавност непосредно укључује у процес научних истраживања. На овај начин, грађани који нису научни истраживачи активно доприносе научном процесу користећи своје знање, алате и ресурсе. Овакви пројекти покривају различите дисциплине и теме, укључујући у научна истраживања учеснике различитих нивоа стручности, чиме се промовише научна писменост, негује осећање заједништва и проширује обим истраживања изван традиционалних истраживачких институција.

В.д. директора Центра за промоцију науке др Марјана Бркић за Еуронеwс Србија објашњава да овај позив поново враћа науку у руке грађанима.

„Кроз историју није постојала разлика између професионалних научника и грађана и сви грађани Републике Србије који желе да се укључе сада то и могу. Теме су заиста шаренолике – биодиверзитет, понашање кућних љубимаца, а могу да нам помогну да анализирамо неке податке. Другим речима, могу да допринесу тамо где ми физички не можемо да стигнемо, али и да нам дају теме које могу бити занмљиве за наша научна истраживања“, каже Бркић.

Грађани могу да се укључе у било ком тренутку у научном процесу, у давању идеје, анализи података, али и у даљим разговорима, дисеминацији и ширењу ове идеје у процесима научних истраживања.

„У овом првом тренутку пријављују се прво научно-истраживачке организације. Оне ће бити координатори пројеката и онда ће кроз њихове даље позиве укључити грађане“, објашњава Бркић.

Више о грађанским научним истраживањима можете сазнати у Водичу, који можете преузети на овом линку.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs