Покренуто питање трајног решења за језеро Корлатош крај Бездана

Председник Скупштине Града Сомбора Зоран Рус и члан Градског већа за област пољопривреде Борис Буловић састали су се са представницима Туристичког друштва „Корлатош“ и председником друштва Жолтом Сабом, поводом решавања проблема и трајне заштите језера Корлатош крај Бездана.

Туристичко друштво „Корлатош“ предочило је председнику Скупштине Града дугогодишњи проблем ниског водостаја. Наиме, језеро Корлатош нема стални површински доток воде, те ниво воде из године у годину све више опада, што је узрок  и повећаног стварања муља.

Прошле године, на захтев ТД „Корлатош“, због лошег квалитета воде у језеру, ЈВП „Воде Војводине“ су интервентно извршиле пумпање воде пловним багером из канала Бездан – Врбас у језеро, када је ниво воде повишен за 55 цм. 

Током састанка, Зоран Рус је истакао да ће Град Сомбор учинити све што је у његовој моћи како би се овај драгуљ природе и велики туристички потенцијал Горњег Подунавља, сачувао за будуће генерације. 

  • Захваљујући доброј сарадњи Града Сомбора са ЈВП Воде Војводине, у најкраћем могућем року, одржаћемо састанак са директором Срђаном Кружовићем поводом решавања проблема језера Корлатош. Ниво воде у језеру зависи искључиво од нивоа подземних вода и од количине атмосферских падавина, јер нема физичку везу са каналом Бездан – Врбас. План је да се и ове године пумпањем воде из канала повећа ниво језера, али то свакако није трајно решење. Намера је да се на северној страни изгради хидрограђевински објекат, који ће трајно омогућити да се вода из канала по потреби улива у језеро, што би решило проблем на Корлатошу, рекао је председник Скупштине Града Зоран Рус.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs