Полиција Хонгконга ухапсила кардинала Џозефа Зена, Ватикан забринут

zen

Полиција Хонгконга је ухапсила кардинала Џозефа Зена, једног од највиших католичких свештеника у Азији и још четворицу сарадника који су му помагали у вођењу сада распуштеног хуманитарног фонда за демонстранте.

Према сведочењу припадника полиције, Џозеф Зен (90), бивши бискуп Хонгконга, задржан је у полицијској станици Чај Ван близу његове црквене резиденције под оптужбом да је био у дослуху са страним силама.

Извор из правосуђа Хонгконга, који је упознат са овим случајем, изјавио је да је осим Зена ухапшено још четворо људи – адвокат Маргарет Нг (74), активисткиња и поп певачица Дениз Хо, бивши посланик Цид Хо и бивши академик Хуј По Кеунг, сви под истим оптужбом.

Хуј је ухапшен на аеродрому у уторак увече, према извештајима локалних медија, док је Цид Хо већ био у затвору због одвојеног случаја.

Њих петорица су били повереници “Фонда за хуманитарну помоћ 612”, који је помагао демонстрантима ухапшени током протеста 2019. године.

Пекинг је у јуну 2020. донео Закон о националној безбедности, који кажњава тероризам, “шуровање” са страним силама, субверзију и сецесију, а максимална предвиђена казна је доживотни затвор.

Зен је дуго критиковао политику Кине и њеног председника Си Ђинпинга, наводи британска агенција.

Ватикан забринут због хапшења кардинала Зена

Ватикан је о хапшењу кардинала обавештен данас и та информација је примљена “са забринутошћу” и помно прати развој догађаја.

“Света Столица је са забринутошћу сазнала за вести о хапшење кардинала Зена и прати развој догађаја са изузетном пажњом”, рекао је портпарол те институције Матео Бруни у саопштењу.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs