Понос домаће војне индустрије: Србија представила наоружање на највећем сајму у региону

Sajam naoružanja

У Београду је завршен 11. међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2023“ који је окупио 154 излагача из целог света и на коме је представљено више нових противавионских и противдронских система, беспосадних, земаљских и ваздухопловних платформи, као и бројних типова нове муниције побољшаних карактеристика. Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је данас потписивању уговора између Министарства одбране и ЈП „Југоимпорт-СДПР“ за набавку и модернизацију 92 сложене борбене платформе, за потребе Војске Србије, у укупној вредности од 13,5 милијарди динара.

Српска наменска индустрија показала је да је све јача и да се све више развија.

Војни аналитичар Владе Радуловић оценио је да је ово највећи сајам наоружања у региону, те да се на једном месту могу наћи произвођачи и са истока и са запада. Најзначајније за Србију, њене оружане снаге и економију јесте то што су се представиле компаније српске наменске индустрије, као и групације одбрамбрене индустрије Србије, али и приватне компаније.

– Многи хоће да дођу овде и да прикажу не само због наших оружаних снага, већ да прикажу и другима, да пошаљу одређену поруку – рекао је Радуловић, и подсетио да су присутне и компаније из САД, Кине, Ирана, Италије, Финске…

Стручњаци, али и грађани, последњег дана Сајма могли су да се упознају са новом верзијом артиљеријског система „нора“, популарно названог „перун“, затим осавремењеним ракетним системима „огањ“, да виде америчке џипове „хамви“, на које су монтирани противоклопни системи „корнет“ и „фагот“, беспилотне летелице као што је „врабац“, затим „пегаз“, као и даљински управљан „мали милош“, који може да служи као логистика, али га има и у борбеној варијанти.

Генерал Винко Пандуровић сматра да Сајам наоружања у Београду прати у корак остатак света, те је истакао артиљеријско-ракетне системе, модерна борбена и неборбена возила, роботизоване ваздухопловне и земаљске системе, системе за командовање, за управљање ватром…

– Данас је потребно да средство буде поуздано, мобилно, прецизно, да има велику ватрену моћ. Рат у Украјини је издефинисао нову конфигурацију бојишта, нову тактику и нови начин приступа, и мислим да је ово сајам онога што је данас у свету и те како присутно – сматра Пандуровић.

Као предност употребе дронова Пандуровић је навео то што се бојиште прати у реалном времену и тешко је остати неоткривен, па је подсетио да је Србија развила и друге дронове, какви су „гавран“, „обад“, „осица“. Сматра да је обученост наших војника добра, а наоружање изузетно квалитетно, попут, како је навео, артиљеријских система, модификованих тенкова М-84, модификованих борбених возила М-80, „лазара“, „милоша“…

Министар одбране Милош Вучевић истакао је да је на овом сајму представљено више новитета него на претходним, што потврђује сталан напредак наших одбрамбених технологија. Истакао је представљање система „нора“ Б52 НГ, за који је рекао да представља најмоћније, потпуно аутоматизовано артиљеријско оруђе ватрене подршке, калибра 155 мм, максималне брзине ватре четири метка у минути, али и унапређене верзије одбрамбених возила „лазар“ и „милош“, нову модуларну аутоматску пушку калибара 6,5 и 7,62 мм, као и нове снајперске пушке.

На Сајму је приказано више од 170 различитих типова групних средстава наоружања, од којих је 27 група новитета које су развили Војнотехнички институт и групација одбрамбене индустрије у државном власништву.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs