Пооштрени услови за инвалидску пензију, у Србији тренутно 15% инвалидских од укупног броја пензионера

Сваке године у Србији има мање око 10.000 инвалидских пензионера. Пре петнаестак година било их је око 400.000, а данас скоро дупло мање. Тренутно је у Србији према подацима ПИО Фонда у мају забалежено 258.044 инвалидских пензионера, што је 15 одсто.

За само годину дана, од 2019. до 2020. број инвалидских пензионера је мањи за 10.385, док је у периоду од децембра 2019. до маја 2021. мањи за 18.224.

Статистика Фонда ПИО показује да је 1960. било 40 одсто инвалидских пензионера, да би пре 15 година дошли на 34 одсто, а данас на 15 одсто.

Пооштрени услови

Пре само двадесетак година инвалидску пензију могао је да оствари скоро сваки други запослени, а на смањење одласка свакако су утицали пооштрени прописи и услови које они морају да испуне при одласку у превремену пензију.

Раније је за одлазак у инвалидску пензију лекар процењивао способност према послу који неко обавља, а данас лекар процењује општу радну способност. Дакле, по новим правилима у инвалидску може само запослени који се прогласи неспособним за рад.

Примера ради пре петнаест година је у инвалидску пензију могао да оде и радник који ради на куцању текстова ако има повређену руку. Данас је то немогуће јер се процењује целокупна његова способност за обављање других послова.

Спекулације сведене на минимум

Kако би се избегло манипулисање уведено је и централно позивање оних који желе да добију инвалидску пензију, а рок за решавање захтева је скраћен и траје у просеку до два месеца.

Са друге стране, када се одобри инвалидска пензија, заказује се још један обавезан преглед у року од три године. Право на инвалидску пензију се може изгубити ако се корисник не појави на овај контролни преглед.

Године стажа

Ако је узрок инвалидности повреда на раду или професионално обољење, тада није битна дужина стажа, али за повреде ван радног места потребно је да особа има најмање 5 година радног стажа.

За инвалидност насталу до 20 године, потребна је година стажа.

За инвалидност насталу до 25 године, потребно је 2 године стажа.

За инвалидност насталу до 30 године, потребно је најмање 3 године стажа.

Потребна документа

За добијање инвалидске пензије потребна је бројна документација и савет је да се по захтев оде са свом прикупљеном папирологијом.

Документа која су потребна:

  • захтев за инвалидску пензију,
  • медицинска документација коју издаје лекар,
  • доказ о вештачењу,
  • извештај о повреди на раду, односно о професионалном обољењу ако је осигураник претрпео повреду на раду или имао професионално обољење,
  • доказ о регулисаном војном року (фотокопија војне књижице-оригинал на увид) или уверење војног одсека,
  • доказ о коришћењу права – евиденција Националне службе за запошљавање,
  • фотокопија личне карта,
  • фотокопија здравствене књижице,
  • радна књижица,
  • уверење о бенефицираном стажу

Kада упоредимо период од пре две деценије и данас, у пензију се одлазило због неких мање озбиљних обољења. Данас су болести које доводе до губитка тоталне способности за рад најчешће кардиоваскуларна обољења, карциноми и психичка обољења.

Иначе, просечна инвалидска пензија у Србији у мају је износила 27.497 динара и прима је око 15 одсто од укупног броја пензионера.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs