Попис птица у воденим стаништима на међународном нивоу

ptice

Међународни попис птица у воденим стаништима (Интернатионал Wатербирд Ценсус) организује се и спроводи од 8. до 30. јануара на територији Србије под покровитељством Друштва за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС). Ова, најмасовнија активност праћења бројног стања дивљих птица у свету је започета током 1996. године.

Како наводи Марко Шћибан из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, ове године ће чланови друштва, у сарадњи са волонтерима, обићи сва важна водена станишта на територији државе. Посебна пажња биће усмерена на водотокове Дунава, Саве, Тисе, Дрине и Мораве. Ова активност спроводиће се теренски, из аутомобила, са бродова или пешице и пребројаваће се све пернате животиње које бораве на води или у непосредној околини воде. Циљ овог пребројавања је, између осталог, предузимање конкретних мера заштите врста које бораве у воденим стаништима, а од изузетног су значаја за регулацију квалитета животне средине. Све прикупљене податке ово Друштво прослеђује у светску базу података коју уређује и ажурира Wетландс Интернатионал. Друштво позива све заинтересоване грађане да се прикључе акцији зимског пописа птица.

-Свако, укључујући потпуне почетнике, може да допринесе унапређењу знања о зимском распрострањењу и бројности птица у Србији. Врло је важно да сви волонтери приликом рада на терену буду обазриви и да пазе на здравље и безбедност – истиче Марко Шћибан из ДЗППС.

Услед пандемије ковида која и даље влада широм света, активности Друштва су унеколико отежане, али овај попис одржаће се у потпуности у складу са епидемиолошким мерама. Наводе како није искључена ни појава птичијег грипа, стога се свим грађанима саветује додатни опрез.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије