Попуштање мера у неколико европских земаља

Док у Индији и Бразилу корона хвата замах, у неколико европских земаља мере се попуштају. Италијани су јуче, први пут после више од 40 дана, попили капућино у баштама ресторана и отишли у биоскоп, у Холандији је укинут полицијски час, а Аустрија, Пољска и Француска најавиле су попуштање мера у наредним данима.

Италија 

Влада Мариа Драгија донела је одлуку да се ублаже антиепидемијске мере након 40 дана строгог карантина. Четрнаест региона, што је више од половине од 20 колико их има у Италији, од јуче су у “жутим зонама” уместо “црвеним”. У “жутим зонама” дозвољен је рад продавница, биоскопа и позоришта, а барови и ресторани могу да послужују госте у својим баштама. Путници који имају потврду о вакцинацији или негативном тесту од јуче могу слободно да се крећу између ових 14 региона.

Јуче су Италијани изашли у ресторане и биоскопе (под условом да је попуњеност капацитета до педесет одсто), а судећи по фотографијама једва су дочекали попуштање мера. Данас су и музеји у Венецији, након више од годину дана колико су били закључани отворили врата за посетоце.

Холандија

У Холандији је данас укинут полицијски час, који је 23. јануара уведен с циљем спречавања ширења коронавируса. Поред полицијског сата, Влада је ублажила и друге епидемиолошке мере, па је данас муслиманима дозвољена вечерње молитва у месецу поста – рамазану.

Угоститељски објекти, којима је од 14. октобра 2020. године била дозвољена само шалтерска продаја и достава хране и пића, могу да примају госте на отвореном. У кућну посету је дозвољено примити две особе старије од 13 година, док ће сахранама моћи да присуствује 100 уместо досадашњих 50 особа. Холандске власти су најавиле додатно ублажавање мера 11. маја, уколико се смањи број новозаражених коронавирусом.

Грчка

Грчка још не укида полицијски час, али га скраћује. Kако се наводи у Службеном гласнику Грчке, полицијски час сада траје од 22 часа увече до пет сати ујутру. Од 3. маја, почетак полицијског часа помера се на 23 часа. И даље остаје забрана међурегионалних путовања. Викендом је дозвољено међуопштинско кретање, унутар једне регионалне јединице.

– Од 3. маја би требало да ступи на снагу укидање слања СМС порука, које су Грци морали да шаљу како би изашли напоље. Путовање из једне у другу регију забрањено је до 10. маја, осим због посебних разлога – наводи се у грчком “Службеном гласнику”.

Тржни центри отворени су пре неколико дана. Ипак, ограничења и овде постоје. Тако, куповина на мало могућа је само уз слање СМС поруке. Дозвољен је један одлазак у продавницу, у трајању од три сата. Ресторани и кафићи поново ће почети да раде од 3. маја.

Француска

Француски премијер Жан Kастекс изјавио је пре неколико дана да од 3. маја почиње постепено укидање мера против епидемије коронавируса у тој земљи. Према његовим речима, тог дана биће укинуто ограничење кретања грађана, а половином маја поново ће бити отворене радње са секундардном робом. Од 3. маја поново ће бити отворене школе, али уз придржавање санитарних мера. У средњим школама биће организовани тестови, додао је Kастекс. Премијер Француске је рекао да ће више детаља о укидању мера саопштити наредних дана.

Аустрија

Аустријски канцелар Себастијан Kурц саопштио је да ће од 19. маја уследити ублажавање епидемиолошких мера у целој земљи, а тиме отварање угостељских објеката, спорта, туризма… Kако је нагласио, грађани са такозваним „зеленим пасошем“, доказом о прележаном ковид обољењу, тестирању или вакцинацији, добиће приступ тим објектима.

Школе ће нормално почети да раде од 26. априла, основци свакодневно, а старији по сменама. Такође, врата отварају и културне институције, уз одређена ограничења у броју посетилаца. Спортске активности са највише 3.000 навијача на стадионима и уз потврду о негативном тесту, вакцинацији или прележаној болести. Поново ће бити могуће одржавање конгреса и сајмова.

– Срећан сам што су се прогнозе обистиниле. Можемо до лета да се вратимо нормалности. Налазимо се на последњим метрима пандемије – нагласио је Kурц на конференцији за штампу.

Словенија 

Захваљујући бољој епидемиолошкој ситуацији у Словенији су од 23. априла отворене границе статистичких региона, од суботе је дозвољен рад локала и кафића на отвореном, а од понедељка и делимично отварање хотела за мањи број гостију.

Терасе и кафићи на отвореном радиће на територији целе државе, а у три статистичка региона у којима је боља епидемиолошка ситуација гости ће моћи да седе и унутра ако су примили обе дозе вакцине против ковида-19 или су већ преболели вирус.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије