Пореска опомиње: За добијање субвенција за касе овако се мора попунити пријава

Субвенције

Пореска управа подсећа обвезнике да је од 1. октобра посредством портала еПорези, почело пријављивање пословног простора и пословних просторија у којима обављају делатност за коју је неопходно поседовање фискалног уређаја.

Предуслов за остваривање права на финансијску подршку је претходно уредно поднета пријава са подацима за генерисање јединствене ознаке пословног простора и пословне просторије ПГЈО.

Уочени недостаци

Пореска управа наводи у саопштењу да је анализом података о пријављеним пословним просторима и пословним просторијама обвезника фискализације утврђено да је у одређеним пријавама, уочен низ недостатака и недоследности код уноса података прописаних Правилником о врсти и начину достављања података о пословном простору и пословним просторијама, као и о начину генерисања ознаке пословног простора.

Због тога Пореска управа подсећа да је у називу пословног простора и пословне просторије (поље 2.1) потребно унети искључиво назив пријављеног малопродајног објекта у коме ће бити инсталиран електронски фискални уређај и фс нема потребе понављати назив, односно име и презиме обвезника фискализације, осим ако то није и назив пословног простора и пословне просторије.
Такође се у ово поље не уноси адреса, тип објекта или назив делатности.

Податак о називу пословног простора и пословне просторије састоји се од Јединствене ознаке коју додељује Пореска управа и назива пословног простора и пословне просторије.

Податак о називу пословног простора и пословне просторије ће бити уписан у безбедносни елемент и не може се самостално мењати, без промене безбедносног елемента.

На пример: Обвезник фискализације Самостална трговинска радња “Супермаркет АБЦ” , предузетник Петар Петровић има малопродајни објекат под називом Продавница Миријевски Булевар, на адреси Миријевски Булевар 152.

У том случају у пријави ПГЈО у поље 2.1 уноси: Продавница Миријевски Булевар. ПИБ и назив обвезника фискализиције преузимају се из Регистра, док се подаци о адреси и месту пословног простора и пословне просторије преузимају из поља 2.3 до 2.9 наведене пријаве.

Јединствена ознака пословног простора и пословне просторије ће се уписати у безбедносни елемент након доделе (у овом примеру 10000001:) од стране Пореске управе, у процесу персонализације безбедносног елемента.
Стоматолог не пријављује “аутомат”

Као податак о типу пословног простора и пословне просторије (поље 2.2) потребно је унети један од типова пословног простора и пословне просторије прописаног чланом 3. поменутог Правилника, уз стриктно поштовање наведених услова.

Тако на пример, немогуће је за обвезника који пружа стоматолошке услуге пријавити тип пословног простора – АУТОМАТ, односно самонаплатни уређај или ДАЉИНСКА ТРГОВИНА за обвезника који пружа услуге у грађевинарству.

Из Пореске управе напомињу да се тип пословног објекта бира из падајућег менија и означава са: 1. фиксни – непомични објекат, 2. покретни – на преносивим продајним објектима (возило, аутобус…), 3. даљинска трговина – трговина путем интернета и 4. аутомат – искључиво самонаплатни уређаји (аутоперионице, машине за продају кафе, грицкалица и бензинске пумпе без посаде…).
За додатне информације о пословном простору и пословним просторијама може се користити поље – додатно.

Уколико се поступило другачије у односу на горе написана правила приликом подношења пријаве са подацима за пословни простор и пословне просторије, потребно је да се обрише пословни простор и пословна просторија која је добила јединствену ознаку и да се поднесе нова пријава у којој ће бити исказани подаци на исправан начин.

Детаљи око начина брисања пословног простора и пословне просторије могу се пронаћи у Корисничком упутству за достављање података и генерисање јединствене ознаке о пословном простору и пословним просторијама електронским путем кликом на линк Пореске управе.

Пореска управа напомиње да је у пољу 2.12 – датум почетка – омогућено да датум почетка коришћења пословног простора буде у будућности.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs