Пореска управа “чешља” богате путнике

Putovanja

Примена Закона о пореклу имовине налаже да се истражи порекло новца за луксузна путовања.

Пореска управа је претходних дана захтевала од туристичких агенција да доставе личне податке клијената који су у току једне године на аранжмане потрошили више од 5.000 евра. Од података су тражили буквално сваку ставку из личне карте клијента, а иза свега се крије Закон о пореклу имовине, који је недавно ступио на снагу, а чији је циљ разоткривање лица која су имовину стекла на нелегалан начин.

Како је прецизирано, порезници су од туристичких агенција тражили податке за период од 1. јануара 2018. до 31. децембра 2020. године, и то ЈМБГ уплатиоца, име и презиме, те укупну уплата аранжмана изражену у еврима, динарску противвредност, датум уплате и број корисника аранжмана.
Помоћник директора Пореске управе Мирослав Ђиновић каже да је Пореска као институција за спровођење Закона о пореклу имовине дужна да прикупља одређене податке.

‒ Ми смо као институција за спровођење Закона о пореклу имовине дужни да прикупљамо одређене податке, а међу њима су и подаци о личној потрошњи лица. Податке смо тражили од појединачних туристичких организација. Пробали смо да утврдимо њихово тржишно учешће, а на свих 12 адреса на које смо послали захтеве за подацима организације су прометовале више од 200 милиона динара прошле године ‒ рекао је Ђиновић.

Он је истакао да су се претходно бавили и подацима о покретностима и непокретностима, те подацима АПР, власништвом лица у акцијама и њиховом вредношћу.

‒ Подаци из туристичких организација су последње чиме се бавимо. Занимљиво је да је једна позната туристичка агенција која се и те како рекламира доставила податке за само четири особе које су уплатиле аранжмане више од 5.000 евра. Сви ти подаци се држе под кључем и само четири особе се баве овим случајевима, тако да је тајност података загарантована ‒ поручио је Ђиновић.

Сенчић: додатни удар на пословање

лександар Сеничић из Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) наводи да су власници туристичких агенција свесни да закон треба да се поштује, али да оваква провера дефи нитивно тера богате клијенте да уплаћују аранжмане преко туроператора. ‒ И раније су многи луксузна путовања уплаћивали у сопственој режији, али постојао је и одређен број оних који су то чинили и путем агенција. Дефи нитивно једа ће сада бити мање оних који ће уплаћивати луксузне аранжмане у агенцијама ‒ каже Сеничић.

Порез и до 75% имовине

По закону су „на удару” они за које се посумња или утврди да за највише три узастопне календарске године имају разлику изнад 150.000 евра, између увећања имовине и пријављених прихода. Начина на који ће бити проверавани практично је читав низ, а основ је провера имовине, њене вредности и порекло. Порески инспектори „чешљаће” и билансе фи рми, затим рачуноводствене извештаје, али и стање рачуна у банкама и друге евиденције и базе. Нови закон предвиђа да су и сви који имају рачун у иностранству, а резиденти су Србије, дужни да пријаве и тај приход. Закон предвиђа да се пореском стопом од чак 75 одсто опорезује незаконито стечена имовина. Такође, ако се у поступку провере имовине укажу основи сумње да је извршено кривично дело, јединица Пореске управе о томе обавештава полицију, Пореску полицију и јавно тужилаштво.

Н.М.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs