Потврђено из Европске уније: Србија 14. децембра отвара четири поглавља из кластера 4!

eu

Амбасадори држава чланица ЕУ су на састанку потврдили сва четири поглавља за Србију.

Тиме су испуњени сви формални услови за отварање Кластера 4 на предстојећој 13. Међувладиној конференцији која ће бити одржана 14. децембра

У оквиру овог кластера биће отворена истовремено четири нова поглавља: поглавље 14 о транспортној политици, 15 о енергетици, поглавље 21+ транс-европске мреже и поглавље 27 о животној средини и климатским променама.

Овим ће Србија, после застоја од две године, бити у ситуацији да учини следећи корак у преговорима о чланству у ЕУ.
Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је јуче да одлука земаља чланица ЕУ да дају сагласност Србији за отварање кластера 4 – Зелена агенда и одржива повезаност, представља признање за остварене резултате у области транспорта и енергетике и подстицај даљим реформама у овим областима.

-Много тога је урађено претходних година у области транспорта и регионалног повезивања, што је важно за процес европских интеграција, као што су и у енергетици у последњих годину дана спроведене одређене активности, чиме су отклоњене препреке за отварање поглавља у овој области. Донет је нови законодавни оквир у енергетици и рударству, пре свега нови Закон о обновљивим изворима енергије, усвојен је план реорганизације „Србијагаса“, као и Акциони план у области обавезних резерви нафте. Све кључне активности да Србија добије „зелено светло“ за кластер 4 спроведене су уз велику подршку и помоћ Министарства за европске интеграције и министарке Јадранке Јоксимовић -рекла је Михајловићева.

-Транспортна политика, енергетика, трансевропске мреже, заштита животне средине и климатске промене су области које су веома важне за развој Србије, њену будућност и бољи квалитет живота грађана. Верујем да ће отварање кластера 4 бити додатни подстицај да кроз процес преговора са ЕУ у свим овим областима радимо још брже и ефикасније -навела је Михајловићева.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови: