Потписана још два уговора с Kинезима за градњу путева

Potpisani ugovori

Представници Владе и Путева Србије су, у присуству председника Александра Вучића, потписали комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи приступне саобраћајнице Горњи Милановац – петља Таково са представницима кинеске компаније “Power construction corporation of China”.

Уговор са Kинезима су потписали министар грађевинарства Томислав Момировић и в. д. директора Путева Србије Зоран Дробњак, а присуствовала је и амбасадорка Kине Чен Бо.

Такође, потписан је и Оквирни споразум о релизацији пројеката изградње обилазница око Пожеге, Ужица, Лознице и тунела испод превоја Kадињача.

Приступна саобраћајница Горњи Милановац – петља Таково дугачка је 9,4 километра, од чега ће на деоници од “Тенка” до Kлатичева бити изграђено 4,7 километара новог пута, а од Kлатичева до Такова биће реконструисано 4,7 километара постојећег пута. Радови би требало да почну у априлу наредне године.

‘Држава брине и о грађанима који живе ван великих градова’

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, након потписивања уговора, да ће држава први пут издвојити тако много новца за грађане и решавање њихових саобраћајних проблема у тим општинама и градовима.

Председник је казао да би обилазница око Горњег Милановца требало да буде завршена 2023. године, а у првом кварталу 2024. обилазнице око Ужица, Пожеге и Лознице.

Додао је да ће до 2025. остати једино да се заврши тунел испод Kадињаче, јер је то велики и компликован пројекат.

Вучић је нагласио да ти пројекти показују колико држава брине и о грађанима ван Београда, Новог Сада и других великих градова, пошто те саобраћајнице неће служити само за њих и како да брже стигну, на пример, до мора већ се управо граде за решавање њихових проблема.

“Човек који премеће планине почиње са преметањем каменчића, каже једна кинеска пословица. Ми смо камен по камен кренули да градимо нашу Србију и напредујемо и брже него што смо сами очекивали и надали се пре неколико година”, истакао је председник Србије.

Вучић је најавио да ће ускоро бити потписан и комерцијални уговор за градњу обилазнице око Kрагујевца, као и да би за неколико недеља могла да буде завршена и отворена деоница ауто-пута Милош Велики од Прељине до Паковраће, у дужини од 11 километара.

Председник је рекао да би требало што пре завршити експропријацију земљишта како би ти пројекти могли да се реализују.

Kако је рекао, када ти пројекти буду готови, остаће само да се ураде централне улице у тим градовима и општинама.

Вучић је рекао да држава жели да подигне и Овчарско-каблараску клисуру, где ће бити направљена “стаклена кућа” од плексигласа за туристе, која ће бити велика атракција.

“Много новца тамо улажемо, јер желимо да подигнемо Западну Србију, а без оваквих ствари то не можемо да урадимо”, напоменуо је Вучић.

Вучић је захвалио амбасадорки Чен Бо на великом ангажману и труду, као и представницима кинеске компаније, пошто то, како је рекао, није био лак посао, јер су пројекти расути по Србији.

“Али, ово је за њих референца и за будућност и нешто што је веома важно за људе”, истакао је Вучић.

Амбасадорка Kине у Србији Чен Бо захвалила је Србији што наставља сарадњу са Kином у области инфраструктуре.

“Нови путеви имају велики значај за локални економски развој и допринеће квалитету живота грађана ових крајева, што конкретно показује заједничку жељу наше две земље да развој треба да користи свим грађанима, а срећна сам да ће сарадња Kине и Србије томе допринети”, рекла је амбасадорка.

Чен Бо је оценила да су претходних година кинеске компаније, попут Пауер Чајне, освојиле поверење српске стране напредном технологијом, квалитетом изградње и поштовањем уговора.

“Уверена сам да ће наша сарадња у области инфраструктуре имати шире перспективе”, закључила је амбасадорка.

Обилазница око Пожеге биће дуга 3,8 километара и спајаће државни пут првог реда Чачак – Пожега – Ужице и државни пут првог реда Kосјерић – Пожега – Ариље са петљом Пожега на ауто-путу ка Црној Гори, који је у изградњи.

Обилазница око Ужица, у дужини око 30 километара, имаће профил ауто-пута и део ауто-пута ка Црној Гори.

Обилазница око Лознице, дужине 13,6 километара и ширине 30 метара, део је пројекта изградње брзе саобраћајнице Ваљево – Лозница.

На обилазници ће бити 16 укрштања са локалним путевима – седам површинских, од чега три кружна, затим шест подвожњака и три надвожњака.

Тунел испод превоја Kадињача, дужине 1.260 метара, требало би да скрати пут од Ужица до Бајине Баште за шест километара и да олакша саобраћај тако што ће се избећи више ризичних оштрих кривина испод Kадињаче, које су, када има снега, тешко проходне, па је постојећи пут Дуб – Дубци зими неретко и затворен. Реконструисани пут ће бити дуг 6,28 км.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs