Потписан Меморандум о сарадњи Сомбора и Шапца у оквиру пројекта „Аге+“

Age+ Sombor

Градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић, заједно са градоначелником Шапца, Александром Пајићем, присуствовао је уводној конференцији поводом потписивања Меморандума о сарадњи два града у оквиру пројекта „Аге+“.
Град Сомбор и Град Шабац, постали су партнери на регионалном пројекту, који има за циљ подршку старијим особама, кроз међугенерацијске активности, изградњом заједница које су прилагођене потребама особама старијим од 65 година, те јачању капацитета у областима социјалне заштите, здравства и неге.
Ратковић је истакао да му је велика част што је, заједно са градоначелником Шапца потписао меморандум о сарадњи ова два града.
„На иницијалном састанку смо већ доста тога договорили. У нашем граду око 23 одсто чине становници старији од 65 година и сигуран сам да ће овај пројекат допринети бољем положају наших најстаријих суграђана. Уз све ове мере које имамо, желимо да унапредимо и спроведемо још много нових мера, усмерених ка нашим најстаријим суграђанима“, истакао је градоначелник.
Он је додао и да му је драго што ће се најстарији суграђани директно укључити у одлуке при доношењу буџета, као и да је у плану израда Локалног акционог плана за најстарије, јер њихова видљивост треба и мора да буде на вишем нивоу.
„Знамо да се проценат старих у популацији повећава сваке године и то није занемарљив број. Старији су значајан део популације и због тога је битно да буду укључени у развој и сва дешавања у друштву и заједници. У оквиру овог пројекта покрећемо савете или већа старијих људи, како би имали свој глас у доношењу одлука и како би се саме заједнице временом приближиле нечему што зовемо заједнице прилагођене старијима, које пружају подршку старијима, а што је у складу са препорукама Светске здравствене организације“, рекао је директор „ТАРА Интернатионал Цонсултинг“, Хуго ван Вегхел.
Овај пројекат финансира се средствима Аустријске развојне агенције и организације „Волксхилфе Солидаритат, а локални партнери у Србији су „ТАРА Интернатионал Цонсултинг” из Новог Сада и Новосадски хуманитарни центар.
Конференцији су присуствовали и члан Градског већа за област социјалне заштите, Дарко Смиљанић и секретарка Скупштине Града Сомбора, Данијела Дубаић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs