Потписан протокол о сарадњи на реализацији пројекта за унапређење превођења бродова на Брани на Тиси

Momirović

Јуче је у Бечеју потписан Протокол о сарадњи на реализацији пројекта за унапређење услова за превођење бродова на Брани на Тиси. Протокол су потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, у име Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде државни секретар, Жељко Радошевић и, у име ЈВП “Воде Војводине“, извршна директорка Данка Васиљевић.

„Овај пројекат ће отворити нову перспективу речног транспорта, омогућити инвестиције у луке и подићи перформансе луке у Сенти, али и отворити могућност за додатна улагања на речној инфраструктури, пре свега у Банату“, рекао је министар Момировић. Он је истакао да је овај пројекат вредан 60 милиона евра.

Постојећа преводница на Брани на Тиси представља уско грло у пловидби и смањује категорију пловног пута узводно од преводнице. Како би се овај проблем отклонио, пројектом је предвиђено да се поред постојеће, изгради нова преводница већих габарита, чиме ће се омогућити пролазак већих пловила и састава који чине потискивач са по две барже у два реда.

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Жељко Радошевић указао је да је реализација овог пројекта нова прилика за економски развој не само локалних самоуправа, већ и целе земље.

Помоћник директора ЈВП „Воде Војводине“ за ХС ДТД, Стеван Илинчић, истакао је да ће пројекат допринети драстичном повећању водног транспорта на Тиси, што је од великог значаја за очување животне средине и екологије. Наиме, повећањем водног саобраћаја смањиће се учесталост друмског, а имајући у виду да је водни саобраћај еколошки погоднији, смањиће се и емисија штетних гасова.

ЈВП „Воде Војводине“ из године у годину бележи повећање броја превођења на Брани на Тиси. Само у 2021. години, кроз ову преводницу прошло је 956 пловила, а транспортовано је 354.000 тона робе.

С обзиром на то да је на постојећој преводници на Брани на Тиси последњи ремонт обављен пре 15 година, као и да постоје видљива оштећења, ЈВП „Воде Војводине“ је ове године ушло у посао санације. У току је израда пројектне документације, а очекује се да ће се у августу створити услови и за отпочињање радова.

Све ове активности посебно су важне с обзиром на то да је 2017. године потписан међународни споразум о пловидби Тисом између влада Републике Србије и Мађарске, чиме је ова река добила међународни значај.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs