Потписан споразум Европске уније и Србије о учешћу у програму Дигитална Европа, вредном 7,5 млрд ЕУР

Posao

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић потписао је у Бриселу Споразум између Европске уније и Републике Србије о учешћу Србије у програму Дигитална Европа, за период до 2027. године.

На основу тог споразума правна и физичка лица са пребивалиштем, односно седиштем у Србији моћи ће да аплицирају за финансирање пројеката ЕУ и биће у равноправном положају са учесницима из земаља пуноправних чланица ЕУ у додели бесповратних средстава из фондова ЕУ у области дигитализације.

Вредност програма Дигитална Европа је 7,5 млрд ЕУР.

– Ово је одлична вест за даљи развој сектора информационо-комуникационих технологија у Србији, ИТ компанија различитих величина, за истраживаче, научнике и иноваторе, повећање стандарда и конкурентности домаће привреде и ИТ индустрије – рекао је Јовановић, саопштио је његов кабинет.

Навео је да у Србији извоз ИКТ сектора из године у годину обара рекорде, прошле године је био око 2,7 млрд ЕУР.

– За прва четири месеца ове године забележен је даљи раст извоза од око 43% и повећање броја запослених у ИТ фирмама за око 3.500 – казао је Јовановић.

Извоз ИКТ услуга из Србије у том периоду износио је 1,059 млрд ЕУР, а суфицит у размени са светом је био 829 мил ЕУР-

Јовановић је истакао да је следећи искорак у дигитализацији примена вештачке интелигенције и зато је споразум са Европском унијом толико битан.

Србија је 2022. године постала члан ЕУРО ХПЦ организације, коју је основала ЕУ и која се бави развојем суперкомпјутера у Европи и која је изабрана за чланицу Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију. ;Србија је једна од 11 земаља у свету која има програме вештачке интелигенције који се спроводе у основном и средњем образовању. „Данашњем потписивању споразума о учешћу у програму Дигитална Европа није присуствовало тзв. Косово, јер је Европска комисија повукла позив да се прикључе овом програму као мера које Брисел спроводи против Приштине“, наводи се у ; саопштењу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs