Потписан Споразум о изборним условима; Избори 3. априла

Izbori

У Скупштини Србије потписан је Споразум о унапредњу услова за одржавање избора. Споразум су потписали председник Скупштине Ивица Дачић и представници странака које су биле у Радној групи за међустраначки дијалог.

Потписници споразума су Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије и седам опозиционих странака које су биле у Радној групи за међустраначки дијалог, Двери, ДС С, ПОКС, Заветници, Српска радикална странка, Здрава Србија, Доста је било, односно њихови представници Бошко Обрадовић, Дејан Шулкић, Жика Гојковић, Милица Ђурђевић Стаменковски, Александар Шешељ, Милољуб Албијанић, Саша Радуловић.

Споразум се, како је раније речено, односи на изборно законодавство, затим на сам изборни процес, као што је подношење листа и прикупљање потписа, на контролу бирачког списка и самог дана гласања и резултате, као и на питање медија, извештавање јавног сервиса и финансирања кампање.

Учесници су пренели да је у споразуму дефинисано да ће избори одржати 3. априла 2022. године, да ће председнички избори бити раписани 3. марта, а парламентарни 15. фебруара.

Дачић је изразио задовољство због завршеног посла, наводећи да сигурно неће сви бити у потпуности задовољни, али је, каже, генерално дијалог остварио свој циљ.

Казао је и да су разговори вођени о отвореним и спорним питањима и да је установељна пракса да се са председником државе Александром Вучићем разговара и о другим питанима, као што су питање КиМ и Република Српска.

„Остварили смо значајне помаке у договору када је реч о побољшању изборних услова, да се тиме отклони свака могућност да то буде алиби било коме за оптужбе на рачун Србије, те да се стекну услови да се избори одрже у фер атмосфери“, рекао је Дачић оценивши да је постигнут значајан резултат.

Рекао је и да су остварена значајна побољшања и прецизирање норми које ће довести до тога да процеш прикупљања потписа буде лакши, као и контрола избора, односно провера евентуалних нерегулрности.

Када је реч о медијима, Дачић је казао да ће јавни сервис имати Правилник, а остали медији препоруке да поштују демократске принципе и да позивају све политичке опције да се представе, без намере да се утиче на уређивачку политику.

„Ту је део који се тиче финансирања кампање, функционерске кампање…“, рекао је Дачић и додао да ће се дијалог настваити и после избора када ће се разговарати о изборном систему, увођењу електронског гласања И слично.

Истакао је да ће све странке, односно и оне које нису потписале споразум моћи да користе његове бенефите.

„Жеља нам је да избори буду демократски и да се отклони свака могућност да било ко баца љагу на Србију“, рекао је Дачић.

Стаменковски: Избори 3. априла

Представница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски изјавила је данас да је Споразумом о изборним условима дефинисано да ће избори бити одржани 3.априла.

Ђурђевић Стаменковски је казала да ће избори за председника Републике бити расписани 3.марта, а парламентарни 15. фебруара.

Она је честитала свима на постигнутом споразуму, указујући да се опозиција није борила за себе већ за квалитетнију политичку сцену и за оне грађане који су сумњали где ће отићи њихов глас.

„Заветници су приступили одговорно и темељно и у доброј вери да ће споразум бити имплементиран у пракси. Најважније је да смо послали поруку да свако може да изнесе своје политичке ставове, а да не буде дискриминисам и цензурисан“, рекла је она.

 Лидер ЂБ Саша Радуловић рекао је да споразум доноси то да ће изборна крађа бити тежа, а њено откривање лакше.

„Постигнути су значајни помаци у контроли изборног процеса, али не и у области медија колико смо се надали“, рекао је Радуловић.

Обрадовић:  Има побољшања, али далеко смо од поштених избора

Лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је након потписивања Споразума о изборним условима у Скупштини Србије да не дели ентузијазам и одушевљење потписаним споразумом, али је оценио да има одређених конкретних побољшања изборних услова.

„Али смо далеко од слободних и поштених избора. Много важније биће како ће изгледати примена и на томе ћемо радити“, рекао је Обрадовић на конференцији за новинаре.

Он је навео да ће Двери делегирати представнике у свим телима који се формирају, од Радне групе за проверу бирачког списка, до контролног тела које ће пратити имплементацију споразума и комплетан изборни процес.

„За мене је важно што је власт потписујући споразум признала да услови прошле године нису били како треба“, рекао је Обрадовић.

Прецизирао је да се у споразуму наводи да ће РТС и РТВ имати свој програм у смислу статуса опозиције, да ће имати своје правилнике, а да ће остали емитери у наредних 15 дана доставити планове.

Формира се Радна група за проверу бирачког списка, смањен је број потписа за покрајинске и локалне изборе, биће издвојене веће финансије за учеснике на изборима, биће укинуто јемство за добијање финансија, а функционерска кампања неће бити могућа десет дана пре избора.

Додао је да ће бити великих помака у раду РИК-а у којем ће, каже, опозиција имати своје представнике.

Мартиновић: Легитимитет избора нико не може да спори

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић изјавио је данас да је та странка у међустраначком дијалогу, који се водио у Скупштини Србије, прихватила све захтеве опозиције.

“Ја мислим да са овим споразумом они могу да буду много више задовољни него ми који представљамо СНС. Кад сам био у опозицији о оваквим изборним условима могао сам само да сањам. Изборни услови су такви да никада нису били лакши и либералнији”, рекао је Мартиновић новинарима.

Он је додао да услови никада нису били такви да омогућавају странкама да пређу цензус од три одсто и да постану парламентарне.

“Ми смо овај споразум односно овај дијалог водили и на крају смо потписали Споразум у једној доброј вери да, како год да се заврше наредни избори, нико неће моћи да доведе у питање њихов легитимитет”, навео је Мартиновић.

Мартиновић је казао да ће се избори завршити онако како грађани буду хтели, а ништа страшно, каже, и ако се догоди да СНС оде у опозицију.

“Мислим да за то постоје и велике могућности управо имајући у виду снагу опозиције, снагу њихових лидера, неке од њих сте чули данас, али и оног дела опозиције које предводи Ђилас. Победити такве људе на изборима за нас из СНС неће бити нимало лако”, прокоментарисао је Мартиновић после потписивања Споразума о побољшању изборних услова.

Како је навео, СНС ће дати све од себе да Србија остане слободна, суверена, економски јака држава која ће разговарати са својим суседима и са свим земљама света и која ће, додаје, моћи да брани своје интересе и да брине о српском народу.

Савез Буњеваца: Исправити велики пропуст у Споразуму

Савез бачких Буњеваца – политичка странка националне мањине, саопштио је данас да поздравља и подржава Споразум о унапређењу услова за одржавање избора, али и да истовремено указује на, како тврде, огроман пропуст који је у Споразуму учињен.

Из Савеза образлажу да је Споразумом предвиђено да се број потписа за листе странака националних мањина смањи и да износи половину потребног броја потписа за листе које нису листе странака националних мањина и за Републичке и за Покрајинске изборе, а то није учињено за локалне изборе.

“Уколико није намера, а надамо се да није, да се странке националних мањина онемогуће да поставе листу у многим локалним срединама, онда је неопходно ову грешку исправити и омогућити да странке националних мањина на локалним изборима могу поставити листу под истим условима као за Републичке и Покрајинске изборе, односно са половином потребног броја потписа који је утврђен за листе које нису листе националних мањина“, наводе из Савеза.

Уколико то не би било учињено, како се упозорава у саопштењу, странке националних мањина у многим срединама биле би доведене у неравноправан, и далеко тежи положај него што је то сада.

“На пример, у Суботици би за листу странке националне мањине био потребан далеко већи број потписа (минимум 1.000) него што је сад (минимум 690). Иста је ситуација и у многим другим локалним срединама“, додаје се.

Видео можете погледати ОВДЕ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs