Потпредседник Скупштине Војводине Зобеница на глобалном самиту о климатским променама у Глазгову

Zobenica

Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница од 1. до 3. новембра учествује у раду највећег глобалног Самита о климатским променама ЦОП26, који се одржава у Глазгову, у Великој Британији.

На самиту у Глазгову, потпредседник Зобеница делегат је Скупштине европских регија (АЕР), као потпредседник ове организације задужен за економски регионални развој.

“Учешћем на највећој конференцији о климатским променама на свету, чак и на регионалном нивоу показује се јасна опредељеност свих актера да се смањи емисија штетних гасова, да се зауставе промене настале загревањем земље, као и да се уведу нове мере које би зауставиле катастрофе настале климатским променама. Велика ми је част да на овом скупу представљам Скупштину европских регија, с обзиром на то да је од 135 регија из Европе, које су чланице АЕР-а, само нас петнаест одабрано да заступамо интересе локалних и регионалних власти“, истакао је Зобеница.

Он је нагласио да је улогу делегата прихватио и због чињенице да је Република Србија у марту ове године усвојила Закон о климатским променама, који је основа за успостављање система за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште и прилагођавање на измењене климатске услове чији је рок за доношење 2023. година, као и да успешно радимо на имплементације зелене агенде.

„С друге стране, као потпредседник Скупштина европских регија, изузетно сам задовољан и чињеницом да је АЕР током последњих година учествовао и на састанцима ЦОП21 и ЦОП25 и да је чланица ЛГМА (Лоцал Говернментс анд Муниципал Аутхоритиес), организације која заједно са Уједињеним нацијама организује дешавања на ЦОП26 у Глазгову“, прецизирао је Зобеница.

„Све горе наведено јасно показује да је наше чланство у АЕР-у изузетно цењено и да заједничким радом можемо да учинимо много за будућност наше деце и наше заједничке планете“, нагласио је потпредседник Зобеница током боравка у Глазгову.

Конференција о климатском променама ЦОП26 у Глазгову окупља преко 30.000 делегата из целог света током двонедељног самита. Пре шест година у Паризу је одржан ЦОП21 где су потписани кључни циљеви за цео свет како би се избегле катастрофалне климатске промене..

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије