Потпредседник Скупштине Војводине Зобеница на глобалном самиту о климатским променама у Глазгову

Zobenica

Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница од 1. до 3. новембра учествује у раду највећег глобалног Самита о климатским променама ЦОП26, који се одржава у Глазгову, у Великој Британији.

На самиту у Глазгову, потпредседник Зобеница делегат је Скупштине европских регија (АЕР), као потпредседник ове организације задужен за економски регионални развој.

“Учешћем на највећој конференцији о климатским променама на свету, чак и на регионалном нивоу показује се јасна опредељеност свих актера да се смањи емисија штетних гасова, да се зауставе промене настале загревањем земље, као и да се уведу нове мере које би зауставиле катастрофе настале климатским променама. Велика ми је част да на овом скупу представљам Скупштину европских регија, с обзиром на то да је од 135 регија из Европе, које су чланице АЕР-а, само нас петнаест одабрано да заступамо интересе локалних и регионалних власти“, истакао је Зобеница.

Он је нагласио да је улогу делегата прихватио и због чињенице да је Република Србија у марту ове године усвојила Закон о климатским променама, који је основа за успостављање система за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште и прилагођавање на измењене климатске услове чији је рок за доношење 2023. година, као и да успешно радимо на имплементације зелене агенде.

„С друге стране, као потпредседник Скупштина европских регија, изузетно сам задовољан и чињеницом да је АЕР током последњих година учествовао и на састанцима ЦОП21 и ЦОП25 и да је чланица ЛГМА (Лоцал Говернментс анд Муниципал Аутхоритиес), организације која заједно са Уједињеним нацијама организује дешавања на ЦОП26 у Глазгову“, прецизирао је Зобеница.

„Све горе наведено јасно показује да је наше чланство у АЕР-у изузетно цењено и да заједничким радом можемо да учинимо много за будућност наше деце и наше заједничке планете“, нагласио је потпредседник Зобеница током боравка у Глазгову.

Конференција о климатском променама ЦОП26 у Глазгову окупља преко 30.000 делегата из целог света током двонедељног самита. Пре шест година у Паризу је одржан ЦОП21 где су потписани кључни циљеви за цео свет како би се избегле катастрофалне климатске промене..

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.