Потрошња струје за јавну расвету у општини Оџаци смањена на четвртину

Rasveta

У складу са препорукама Владе Републике Србије, општина Оџаци, спровела је једну од значајнијих мера за ефикасније коришћење енергије, применом Предлога препорука за смањење потрошње електричне енергије и топлотне енергије Министарства рударства и енергетике, употребом ЛЕД осветљења које смањује потрошњу.
Реконструкцијом јавног осветљења на територији општине, биће уштеђено чак 76% електричне енергије, што је значајно више од препоручених око 66%, или на трећину досадашње потрошње. Уз такве уштеде је и квалитет услуга пружених грађанима подигнут на виши ниво, а електрична енергија се користи рационалније.
Замену дела система јавног осветљења и његово одржавање реализује и самостално финансира конзорцијум приватних партнера, словеначка компанија „ПЛЦ Интеренерго“ доо Београд, чланица „Келаг ГмБХ“ групе, и мађарска компанија „Смарт Енергy Инвестмент Кфт“, у складу са Законом о јавно-приватном партнерству.
Имплементирано је 3.954 ЛЕД светиљки „Сћредер“, а на појединим локацијама први пут је постављено осветљење. Појачана је осветљеност саобраћајница у деловима око вртића, школа и у центрима насељених места, чиме је повећана безбедност становника приликом кретања улицама. Оџаци су постали еколошки одговорнија локална самоуправа, и процењено је да ће пројектом годишње доћи до смањење емисије ЦО2 за око 1.400 тона.
Спровођењем поменутих мера општина иде корак напред ка испуњењу циљева одрживог развоја и спровођењу „зелене агенде“. Имплементација новог осветљења резултираће уштедом од најмање 38.000 евра годишње у буџету локалне самоуправе, без улагања од стране општине. На овај начин повећава се фискална стабилност општине, док ће вишак електричне енергије омогућити бољи енергетски биланс целе земље, а додатни приход у случају извоза уштеђене енергије додатно би побољшао биланс на државном нивоу.
„Као неко ко је укључен у имплементацију пројекта реконструкције јавног осветљења у Општини Оџаци, могу изразити задовољство чињеницом да је наша општина добила савремену јавну расвету. Нови систем осветљења представља технички напредан и одржив избор, који ће донети значајне уштеде у потрошњи електричне енергије као и финансијске уштеде, али ће допринети и ефикасности и функционалности јавног осветљења. Сада имамо модерно и квалитетно ЛЕД осветљење, које одговара потребама и захтевима данашњег времена, са гарантовањем квалитета, уштеда и одржавања од стране приватног партнера,“ рекао је Александар Тодоровић, надзорни орган општине Оџаци на овом пројекту.
Пројектом јавно-приватног партнерства обезбеђена је квалитетна услуга јавног осветљења у Оџацима на период од 15 година.
Овом реконструкцијом општина је показала одговорност, стварајући бољу будућност за нове генерације и истовремено пружајући пример другима у стремљењу испуњењу циљева одрживог развоја и еколошкој одговорности, као и сигурнијем и безбеднијем окружењу за своје грађане.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.