Почела жетва сунцокрета у Војводини, откупљивачи оклевају са ценом

Жетва сунцокрета у Војводини почела је крајем прошле недеље. На појединим њивама у Банату нови род је већ скинут, али ратари нису задовољни приносима. У односу на лане, сунцокрета је мање за пола тоне по јутру. Kолика ће бити цена зрна још увек се не зна, откупљивачи се не оглашавају, а ратари се надају цени од најмање 50 динара за килограм без ПДВ-а.

Од откупљивача једино је, за сада, предузеће “Kонзул” саопштило да ће сунцокрет примати по аконтној цени од 44 динара без ПДВ-а. Остали откупљивачи још увек оклевају, чекају да се жетва заврши да би произвођачима могли да кажу колико ће плаћати килограм новог зрна сунцокрета.

  • Увозник из Босне “Бимал” сунцокрет ће сигурно више плаћати од домаћих откупљивача. Стога саветујем произвођачима да, без преке потрбе, не журе са продајом, рекао је председник Аграрне коморе Србије Ненад Манић.

Подсетимо, сунцокрет је овог пролећа посејан на између 210.000 и 215.000 хектара, што је довољно за домаће потребе и за извоз. Наша земља, у просеку, извезе 100.000 тона сунцокрета и 150.000 тона уља. Лане смо добили око 660.000 тона сунцокрета са посејаних 220.000 хектара. То је за девет одсто било мање него у жетви 2019. године, али у границама вишегодишњег просека.

Б.K.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије