Почела исплата новчане помоћи за аутопревознике

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће данас бити исплаћена трећа рата секторске помоћи за аутопревознике, који добијају 600 евра по аутобусу, у периоду од пола године.

Према речима Малог, уплаћено је данас око 451 милион динара за аутопревознике, односно око 3,8 милиона евра.

  • Новац ће добити 654 привредна друштва са 6.393 лиценцирана, регистрована аутобуса, који су стекли услове за добијање ове врсте помоћи од државе, у оквиру трећег пакета подршке привреди и грађанима, у циљу сузбијања последица пандемије корона вируса. Средства се налазе на рачунима аутобуских превозника отворених код Управе за трезор и могу се користити од јутрос у осам часова, када су отворене благајне, рекао је Мали.

Подсећајући да ће аутопревозници кроз наведену врсту помоћи имати континуирану подршку државе у периоду од шест месеци, министар је навео да је за ту меру ребалансом буџета опредељено укупно 2,6 милијарди динара.

  • Поред помоћи која је била намењена за све предузетнике, микро, мала, средња и велика предузећа, која се пријаве, а која је подразумевала исплату три пута по пола минималне зараде за март, април и мај месец, постоје делатности које смо одлучили додатно да помогнемо и подржимо јер иза себе имају заиста тежак период за пословање. Један од тих сектора јесте сектор аутобуских превозника који су од почетка пандемије имали сужене услове за пословање због ограничења у кретању како би се заштитило здравље људи, навео је министар финансија.

Мали је рекао да се држава труди да помогне свима којима је помоћ потребна, па су тако, током јуна месеца исплаћене две пуне минималне зараде за самосталне уметнике.

Помоћ од по 62.000 динара је добило 3.139 лица, у која спадају самостални уметници, самостални стручњаци у култури, самостални извођачи културних програма и самостални сарадници у култури.

Средином јула нас очекује исплата пуне минималне зараде 

  • Такође, средином јула нас очекује исплата пуне минималне зараде за угоститеље, туристичке агенције, лиценциране туристичке водиче и пратиоце, као и хотеле, одмаралишта и рент-а-кар агенције, најавио је Мали, додајући да ће они добити још једну минималну зараду средином августа.

Министар је најавио да је у августу планирана исплата једнократне новчане помоћи у износу од по 90.000 динара нето, за укупно 777 чланова разврстаних у осам удружења којима прошле године није исплаћена ова помоћ.

Та мера се, објаснио је, односи на оне која имају статус лица која самостално обављају другу делатност у култури, а ту спадају самостални стручњаци у култури, самостални сарадници и самостални извођачи културних програма.

Све наведене мере помоћи су, закључио је министар финансија, део трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије, а који је предвиђен у износу од 266,1 милијарду динара, односно око две милијарде евра, што је 4,5 одсто БДП.

Такође, током 2020. године су спроведена два пакета подршке вредна 704 милијарде динара, односно око шест милијарди евра.

У збиру, сва три пакета подршке привреди и грађанима Србије вредна су око осам милијарди евра, што је, према прелиминарним проценама, око 17,4 одсто БДП-а, саопштило је Министарство финансија.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије