Почела исплата првих 30 евра помоћи за грађане

Министар финансија Синиша Мали изјавио је за РТС да ће данас и сутра 30 евра помоћи бити уплаћено за око два милиона грађана Србије. Додаје да пријаве за 3.000 динара за вакцинисане грађане почиње 1. јуна, истичући да држава “у дан, у динар” испуњава оно што је обећала.

Синиша Мали је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се до 7.30 јутрос за помоћ од 30+30 евра помоћи пријавило 3.814.000 грађана.

Истиче да данас почиње исплата првих 30 евра, који ће стићи на рачуне око 640.000 грађана. Сутра ће, према његовим речима, новац бити уплаћен на рачуне још 1.400.000 грађана.

  • Само у прва два дана преко два милиона грађана ће добити новац. Пријављивање траје до суботе, 15. маја, позивам грађане да се пријаве преко кол центра или портала Управе за трезор, истакао је Мали.

Такође, додаје да ће новац бити исплаћиван и у петак, а до краја наредне недеље новац ће добити сви који су се пријавили.

  • У дан, у динар испуњавамо обећања. Ово је само део трећег пакета помоћи и привреди и грађанима како бисмо ублажили последице епидемије, наглашава министар финансија.

Истиче да је очигледно да је Влада опет “погодила” са овом мером јер се, каже, не би толико људи пријавило да им не треба новац.

-вДржава показује колико је јака и снажна, све је како смо и обећали, то смо и обезбедили, да ли су то вакцине, болнице, респиратори, све иде на време, другачија је слика Србије, наводи Мали.

Од 1. јуна пријава за 3.000 за вакцинисане 

Говорећи о помоћи од 3.000 динара за грађане који су примили вакцину, Мали је рекао да пријава креће 1. јуна и трајаће до 15. јуна.

  • Ићи ће преко Управе за трезор, исто као за 30 евра, биће и кол центар, изаћи ћемо 1. јуна са бројем телефона и новим порталом који припремамо. Ко год прими макар једну дозу вакцине до краја маја, стиче право и за ову помоћ. Важно је да што пре дођемо до колективног имунитета како бисмо потпуно отворили економију, наводи министар финансија.

Додаје да трећи пакет помоћи грађанима износи 257 милијарди динара, плус још девет милијарди динара за вакцинисане.

  • Имамо ликвидност неопходну да обезбедимо ову помоћ, претходне четири године уназад имали смо суфицит, имамо довољо резерви да бисмо реаговали са пакетом, део средстава је и са међународног тржишта капитала. Држава преузима највећи део терета ове кризе, наводи Мали.

Министар финансија истиче да у Србији нема масовних отпуштања условљених пандемијом, као ни затварања фабрика.

Када је реч о расту српске привреде, Мали наводи да је за први квартал ове године прогнозиран пад од -1,3 одсто, а остварен је раст од +1,2 одсто.Са тим ове године сигурно идемо изнад шест одсто стопе раста. ММФ је рекао пет, Светска банка рекла пет, а они су увек конзервативнији, а и ми смо сами по себи увек конзервативни. Ми бисмо тако направили светски успех, са минусом прошле године и +6 ове године, то је светско чудо”, наглашава Мали.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије