Почео први сајам студентске стручне праксе у јавној управи

studentska praksa

Министарство државне управе и локалне самоуправе саопштило је да је Први сајам студентске стручне праксе у јавној управи 2021/2022, на којем 18 органа јавне управе нуди стручну праксу за 400 студената пет државних универзитета у Србији, отворен данас на посебно дизајнираној дигиталној платформи, у виртуелном простору Палате Србија.

Сајам је отворила министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић, поручивши да узлазну линију развоја нашег друштва можемо одржати једино улагањем у младост, која ће наставити да гради бољу будућност и реформише друштво.

Наш циљ је, како је истакла, да кроз студентску стручну праксу промовишемо јавну управу као пожељног послодавца и укажемо на шири друштвени значај који доноси рад у јавној управи.

– Уважени студенти, надам се да ћете током данашњег и сутрашњег дана наћи своје ново радно место. Да ћете схватити да су она знања која сте стекли током студирања само прва “отворена врата”, а чека вас фасцинантан лавиринт, животни лавиринт, после чега ћете бити бољи људи. Србија рачуна на своје људе, младе и образоване – поручила је Обрадовић.

Министарка је навела да је за кораке који су пред нама потребна јака и модерна јавна управа, а пре свега млади и образовани људи, који ће у њу донети нове идеје и преко потребну нову енергију.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре поручио је да је запошљавање на основу заслуга једно од главних предуслова савремене јавне администрације, засноване на принципима професионализације и деполитизације.

Жиофре је додао да је доношење закона и подзаконских аката који регулишу процедуре запошљавања у јавној управи Србије био само први корак у том смеру, а сада је од изузетне важности да се обезбеде процедуре запошљавања на основу заслуга у пракси.

Према његовим речима, овај дводневни сајам стручне праксе добра је прилика за органе државне управе и локалне самоуправе да отворе своја врата студентима и дају им шансу да реализују своју праксу, чиме се промовише и каријера у државној служби.

– Европска унија пажљиво прати овај аспект реформе јавне управе, јер је даља професионализација државне службе значајна и због намере Србије да постане чланица ЕУ, а далеко важнија за добробит њених грађана – навео је Жиофре.

Учесницима Сајма се видео-поруком обратила и премијерка Србије Ана Брнабић, која је позвала студенте да се прикључе овој иницијативи и у што већем броју искажу интересовање за рад у јавној управи како би сутра помогли да се даље реформише друштво, јачају привреда и економија, а Србија даље напредовала.

Ректори државних универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Новом Пазару потписали су Програм сарадње у вези са пружањем подршке високошколским установама у образовном процесу за 2021/2022. годину.

Први сајам студентске стручне праксе у јавној управи 2021/2022. одржава се данас и сутра онлајн, на посебно дизајнираној дигиталној платформи, у виртуелном простору Палате Србија.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs