Почео СОМУС: Сомборске премијере одушевиле публику

SOMUS

Јубиларно, 60. издање Фестивала СОМУС почело је синоћ у Свечаној сали Градске куће у Сомбору, наступима Камерног оркестра “Музикон” и клавирског дуа који чине Лидија и Сања Бизјак из Француске, које су претходно гостовале у Београду, на Коларцу. Публика је имала прилику да чује два премијерна извођења концерата за необични ансамбл: клавир четвороручно и оркестар, а на репертоару су биле композиције В. А. Моцарта, М. Арнолда. Б. Бартока и Л. Кожелуха.

„Ове године славимо један изузетно велики јубилеј, 60 година од оснивања Сомборских музичких вечери, које су касније прерасле у Сомборске музичке свечаности и ево нас на 9 издању Фестивала и драго ми је што видим толико младих лица и што су се појавили у толиком броју, упркос овом нимало лаком времену, али људи носе маске и придржавамо се свих мера за сузбијање ширења заразне болести ЦОВИД 19.” истакла је директорка Фестивала, Весна Шашић и додала да ће уз својеврсни омаж Душану Трбојевићу, пијанисти и педагогу, те оснивачу Сомборских музичких вечери, ове године, публика имати прилику да поред бројних извођача, чује и један од најугледнијих светских клавирских дуа, кога чине Серђо Маркеђани и Марко Скјаво, а који ће овом приликом извести дела Баха, Моцарта, Брамса, Шуберта, Росинија и тако даље.
Уметнички директор Фестивала, Михајло Зурковић, изразио је, пре свега, велико задовољство што се после дужег времена велики број сјајних уметника окупља овако лепим поводом, и то баш у Сомбору, у који, како каже, сви воле да дођу, а затим је више говорио о деловима програма који ће обележити овогодишњи СОМУС.

„Увек сви радо долазе у Сомбор. Ја као Сомборац увек сам скептичан, али они су сви одушевљени, и то мени даје наду да смо сви заједно добри домаћини и да вреди све ово зарад Сомбораца, младих и нас уметника на крају крајева.Морам да нагласим да ове године имамо заиста највећу звезду са простора бивше Југославије, пијанистичку звезду Симона Трпчевског из Македоније, који у свим највећим салама наступа и који је звезда светског ранга, једну словеначку представу која се бави веома актуелном темом миграција, концерт, врло необичан састав, клавир четвороручно и гудачки оркестар. Тако да, то издвајам као нешто што је заиста занимљиво“, објашњава Зурковић.
Другог дана Фестивала, 29.октобра, организован је двоструки програм: обележавање десете године од смрти Душана Трбојевића, а затим и концерт њему у част, у Градској кући од 20 сати, где ће бити изведена дела која је он најчешће изводио. Том приликом ће наступити: пијанисти Рита Кинка и Биљана Горуновић, Клавирски дуо Николајевић/Кршић, Мешовити хор Сомборског певачког друштва, као и глумац Радован Миљанић, за драмске одломке.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије