Почиње имунизација трећом дозом вакцине против ковида, све више младих на лечењу

У Србији је од почетка епидемије коронавирусом заражено 733.332 особа, а ковид 19 однео је 7.174 живота. До сада је тестирано 4.831.558 људи. На болничком лечењу је 868 пацијената, од којих је 26 прикључено на респиратор, објављено је на сајту covid19.rs.

Допунска, трећа (бустер) доза вакцине против заразне болести ковид 19 почиње да се даје у Србији од данас.

Сви вакцинисани грађани ће након 180 дана од примљене друге дозе моћи да приме трећу дозу, а позивање грађана ће се обавити СМС-ом и имејл порукама са линком који ће их водити на Портал еУправе, где ће добити детаљније информације.

Миланко Шеклер, имунолог и микробилог са Ветеринарског специјалистичког института у Краљеву рекао је за РТС да није изненађен порастом броја оболелих, мада смо можда мало брже него што се очекивало прешли број од хиљаду новооболелих од коронавируса дневно.

Наводи да је апсолутно за трећу дозу вакцине и додаје да струка мора да препоручи грађанима коју трећу дозу вакцине да приме.

Шеклер је истакао да посебно забрињава податак да се у болницама налазе млади људи и мушкарци средњих година. Истиче да је вакцинација једино оружје против ковида 19 и да не постоји друго решење.

У Србију је стигао нови контингент од 99.450 доза вакцине компанија “Фајзер” и “Бионтек”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије