Почињу преговори са ММФ-ом о аранжману

Siniša Mali

Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) долази у Београд, да би са представницима Владе Србије разговарали о будућим начинима сарадње, саопштило је Министарство финансија. Ову посету крајем прошлог месеца најавио је министар финансија Синиша Мали, који је рекао да садашњи аранжман са ММФ-ом истиче у јануару следеће године, а да једна од тема разговора може бити „стенд бај“ аранжман“, због ситуације у свету.

„То би била додатна доза сигурности, и за стране инвестиције. Могли би повући нека средства ММФ-а много повољнија него што су сада у свету, због кризе“, истакао је Мали.

Он је објаснио да држава тренутно располаже са 2,5 милијарде евра, али да мора да има довољно новца на рачуну, због кризе настале ратом у Украјини и поскупљења енергената.

„Немамо никакав проблем, отплаћујемо све обавезе на време. Далеко смо од проблема које друге државе имају са јавним дугом“, рекао је Мали.

Мали је нагласио да је јавни дуг Србије данас 31,5 милијарда евра, и испод је 53 одсто БДП-а, али је додао како је наш БДП 60,2 милијарде и крајем године ће бит „највећи у историји“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs