Пошта Србије на Сајму књига промовисала монографију поводом 100 година рада ПТТ музеја

Sajam knjiga

Пошта Србије представила је данас на Међународном сајму књига у Београду монографску студију „Поштанско и културно наслеђе ПТТ музеј у Београду – 100 година од оснивања“ ауторке Љиљане Ђорђевић. Ђорђевић је рекла да монографска студија даје свеукупан преглед историје настанка и рада ПТТ музеја и указује на важност и богатство збирки из области поштанско-телеграфско-телефонског саобраћаја од историјског и културног значаја за Србију и њене грађане.

– Најзначајнија архивска грађа, документа и фотографије из историје ПТТ саобраћаја, нашли су место у овој студији. Представља истакнуте личности и битне догађаје који нам говоре о богатој, али и занимљивој историји Поште и Музеја, од његовог оснивања 31. јула 1923, усвајањем првог Правилника о музеју, док су експонати организовано прикупљани још од 1888. године – казала је она.

Подсетила је да је Музеј отворен за јавност 1958, а нова стална поставка отворена је 2013, и доступна је посетиоцима у центру Београду, у репрезентативном здању Момира Коруновића, где се налази од 1929. године.

– Поштанско-телеграфски и телефонски саобраћај, као и временом увођење свих нових технологија, увели су Србију у породицу развијених земаља и утицали на привредни, социјални и културни развој државе, о чему сведочи ПТТ музеј, који је међу највећим и најстаријим техничким музејима у региону и целој Европи – рекао је вршилац дужности директора Поште Србије Зоран Ђорђевић.

Навео је да је, у сусрет јубилеју, појачан формално-правни и финансијски оквир за рад музеја, каои његове активности, обезбеђени су нови експонати и побољшана заштита музејског фонда.

Додао је да је у фебруару ове године за посебне заслуге ПТТ музеј одликован Сретењским орденом ИИИ степена који додељује председник државе.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs