Пољопривредницима у Руском Крстуру исплаћено 65 милиона динара кроз субвенције

kula

Бранислав Недимовић, потпредседник Владе Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, у пратњи Чедомира Божића, покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, те Дамјана Миљанића, председника општине Кула, посетио је газдинство Ивана Међешија, у Руском Крстуру.
Након обиласка газдинства и срдачног разговора у кући домаћина, министар Недимовић је истакао, да је на простору Руског Крстура исплаћено око 65 милиона динара субвенција.
“Када је Руски Крстур у питању и субвенције, што се тиче 2020. године, остало нам је још неколико неисплаћених захтева због допуна, јер пољопривредници нису поднели комплетну документацију, а што се тиче 2021. године, остало је да још исплатимо осигурање и два предмета везано за то, и могу да вам кажем да је у задњих једанаест месеци на простору Руског Крстура исплаћено око 65 милиона динара субвенција. Када је у питању наредна година, ми смо као Министарство пољопривреде добили за 18 одсто већи буџет, чиме нам је омогућено да све захтеве, који постоје на територији Републике Србије, а везани су за пољопривреду, реализујемо. То је јако битна ствар, јер имамо све више људи који се укључују у систем, што је и био наш циљ, сврха, како би сви били у систему, јер онда знамо шта се све дешава”, рекао је Недимовић.
Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Чедомир Божић, рекао је, да је ове године општина Кула из Покрајинског секретаријата добила средства за атарске путеве, где Секретаријат финансира радове са 70 одсто.
“Очекујемо да и у наредној години конкуришу, а позваћемо их и да конкуришу када је у питању водоводна мрежа. Конкретно наш домаћин Међеши је остварио средства за наводњавање за ову годину, као и велики број пољопривредника из овог места. Што се сточарства тиче, ми смо као Секретаријат финансирали 60 одсто прихватљиве трошкове за конкурс за опремање сточарских фарми, где се по пријави могло добити до 2 милиона динара, а када су у питању газдинства, чији су носиоци жене и млади до 40 година, тај се износ повећава за још 10 одсто”, рекао је Божић.
Уз Министарство пољопривреде и Покрајински секретаријат за пољоприведу, локална самоуправа такође помаже развој пољопривреде, рекао је председник општине Кула Дамјан Миљанић.
“Општина у пољоприведу улаже кроз субвенционисање кредита и уређење атарских путева, па уз средства из Републике и Покрајине, обухваћена је већина оних потреба пољопривредника са овог терена. Показује се да и број грла и број фарми, површина под воћњацима и повртњацима, сваке године расте, а ове године би требала да крене једна озбиљна инвестиција у општини Кула, јер је једна фирма купила парцелу у Индустријској зони, ради пројектну документацију за изградњу фабрике, која ће управо прерађивати поврће и то је прича за будућност”, рекао је Миљанић.
Домаћин Иван Међеши, осим производњом паприке бави се и узгојем јунади сименталске расе, и у плану му је да добије неки повољан кредит или субевенцију, како би изградио већу шталу и проширио тов јунади на 50 – 60 комада, како би смањио производњу паприке, а појачао тов бикова.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs