Пољопривредницима у Србији до сада од 175 милона евра помоћи из ЕУ фондова одобрено 47,4 милиона

Српским пољопривредницима је од 175 милона евра помоћи за пољопривреду из ИПАРД претприступног фонда ЕУ до сада одобрено 47,4 милона евра за 725 пројеката, али бивша главна преговарачица Хрватске за пољопривредна поглавља Ружица Гело сматра да до краја 2023. године, до када помоћ мора да се искористи, има довољно времена да то буде у много већем проценту.

  • Kада погледате статистику коришћења фондова у ЕУ, видите да је пик у шестој или седмој години. Претпостављам да ће сада доћи до значајнијех повлачења средстава. Неки од проблема су што пољопривредни произвођачи не могу ни уз помоћ банака затворити финансијску конструкцију. Ради се и о прекомпликованим процедурама које могу да успоре процес, казала је Гело новинарима из Србије који су посетили Хрватску у оквиру пројекта “Пулс Европе – медијске посете ЕУ” који финансира Делегација ЕУ у Србији.

Због тога је, како је навела, кључна улога консултаната који пољопривредницима помажу у припремању пројекта, односно апликација на конкурсима за средства из претприступних фондова ЕУ, које су веома компликоване, а и минимална грешка може да остави пољопривреднике без новца.

Иако је последњи важећи ИПАРД програм вредан 175 милона евра званично зaвршен крајем 2020. године, подстицаји по том основу могу да се повлаче до краја 2023. године. До сада су исплаћена средства за 431 пројекат са износом подршке од 23,8 милиона евра, од чега је удео из ИПАРДА био 17,8 милиона евра, а српског буџета 5,9 милиона евра.

У Министарству пољопривреде су прецизирали да је до сада спроведено девет јавних позива за мере подстицаја из фондова ЕУ, а средства су поред осталог била намењена за инвестирање у имовину пољопривредних газдинстава, за прераду и маркетинг, диверзификацију пољопривредних газдинстава и развој пословања.

Одбијена су до сада укупно 323 захтева са захтеваним износом од укупно 82,7 милиона евра, а најчешћи разлози били су неприхватљивост инвестиционих критеријума (209 захтева), као и то што није достављена захтевана додатна документација (67 захтева). 

Обустављено је и 197 захтева са захтеваним износом од укупно 29,1 милон евра, а у скоро свим случајевима разлог је био одустанак странке од захтева, навели су из Министарства пољопривреде. Подсетили су да је шести Јавни позив, највећи до сада, за средства из фондова ЕУ, расписан 21. јуна за инвестиције у изградњу објеката, као и набавку нове опреме, машина и механизације, осим трактора, за шта буџет износи 55 милиона евра, а висина подстицаја од 60 одсто до 70 одсто.

Из Министарства су истакли да ће изменом Закона о пољопривреди и руралном развоју, корисницима бити омогућено олакшано добијање ИПАРД подршке кроз увођење авансног плаћања до 50 одсто, што треба да допринесе већој апсорпцији ИПАРД средстава.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs