Пољопривредници у Војводини, преко задруга, лакше до обнове механизације

На недавно одржаном тематском панелу „Kако обновити пољопривредну механизацију и опрему” у Новом Саду, у организацији Српског удружења младих пољопривредника (СУМП), секретар Задружнопг савеза Војводине мр Јелена Несторов Бизоњ говорила је какво је у том погледу стање у задругама у покрајини. Сублимирајући податке са терена, изнела је став да су управо земљорадничке задруге кључни чиниоци у процесу обнове пољопривредне механизације, али да се то недовољно користи.

  • Велики број наших задруга је релативно добро опремљено механизацијом, али са њиховом дуготрајном употребом и раубовањем, константно се указује потреба за обновом. Са друге стране, имамо задруге којима тек треба механизација, тако да, по интерној анализи коју смо спроведли у ЗСВ, свака трећа задруга има потребу за новим трактором или прикључним машинама, рекла је Несторов-Бизоњ.

Секретарка ЗСВ сматра да, када се говори о задружној механизацији, кључно је да пољопривредници, преко задруга, лакше могу да дођу до изузетно квалитетних машина јер самостално тешко да их могу набавити.

  • Уз помоћ задруге задругари могу да дођу да квалитетније и разноврсније пољопривредне механизације, довољне за све њихове потребе. То посебно наглашавам, јер врло често од стране једног пољопривредника, није рационална куповина сваке машине или прикључне машине с обзиром да је економски више оправдано и логично да се то ради удружено, истакла је Несторов Бизоњ.

Б.K.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs