Прва е-фактура званично прошла кроз Систем електронских фактура

Kompjuter

Прва е-фактура је прошла кроз продукциону верзију Система електронских фактура, која је и званично доступна корисницима, а Министарство финансија још једном позива све субјекте јавног сектора да се региструју и пређу на систем е-фактура најкасније до 1. маја, наведено је у саопштењу из Министарства.

До сада се на продукциону верзију Система електронских фактура пријавило 1.768 правних лица од чега 1.398 корисника јавних средстава. Коришћење продукционе верзије Система е-фактура је до 1. маја добровољно, а након тога ће оно бити обавезно за субјекте јавног сектора који желе да шаљу, примају и чувају фактуре, као и за субјекте приватног сектора који желе да издају е-фактуру субјектима јавног сектора.

Како је саопштено, продукциона верзија Система електронских фактура доступна је на адреси хттпс://ефактура.мфин.гов.рс/, а од тренутка регистрације се примењују сва права и обавезе прописане Законом о електронском фактурисању (“Сл. гласник РС”, бр. 44/21 и 129/21), што, између осталог, подразумева и да све послате и примљене електронске фактуре имају својство веродостојних исправа, наведи се у саопштењу.

Регистрација на продукционој верзији Система електронских фактура аутоматски ће се пренети и на демо верзију тог система, у случају да није отворен налог на новој демо верзији. Нова демо верзија Система електронских фактура доступна је на адреси хттпс://демоефактура.мфин.гов.рс/.

Поводом увођења новог модела е-фактура, Министарство финансија следеће седмице, организује и завршну обуку “Примена система електронских фактура”, за све локалне самоуправе, јавна предузећа и установе. Учесници обуке биће детаљно упознати како са правним оквиром примене електронских фактура, тако и са могућностима ажурираног система електронског фактурисања, начином коришћења, те најчешћим сценаријима за слања и пријем електронских фактура између различитих актера.

Законом о електронском фактурисању се системски уређује област слања, пријема и чувања електронске фактуре.

Тим Законом је прописано да од 1. маја наступа обавеза субјекта јавног сектора да прими и чува електронску фактуру, и да издаје електронске фактуре другом субјекту јавног сектора. Такође, тада наступа обавеза субјекта приватног сектора да изда електронску фактуру субјекту јавног сектора.

Значи, од 1. маја 2022. године пословање са државом постаје економичније и сигурније, а Законом прописан начин слања, примања и чувања електронских фактура ће постепено усвојити и привредни субјекти у међусобним трансакцијама.

Обавеза субјекта приватног сектора да прими и чува електронску фактуру издату од стране субјекта јавног сектора, примењиваће се од 1. јула 2022. године.

На крају, обавезе издавања и чувања електронске фактуре у трансакцијама између субјеката приватног сектора наступају од 1. јануара 2023. године.

Коришћење система електронских фактура биће бесплатно.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије