Прва свемирска шетња кинеских астронаута ван нове станице

Кинески астронаути су обавили прву свемирску шетњу у тандему, радећи 7 часова ван станице „Тиангонг“ у орбити Земље, чија је градња значајан корак за кинески амбициозни свемирски програм.

Кина је пре неколико недеља спустила ровер на површину Марса, а пре тога успешно послала сонде на Месец. Прошлог месеца, три астронаута су полетела на станици где ће остати три месеца и постати најдужа кинеска мисија са посадом.

Пре два дана су двојица изашла из станице и провела око 7 сати радећи на њој споља. То је уједно била прва свемирска шетња на „Тиангонгу“, саопштила је Кинеска агенција за истраживање свемира.

  • Безбедан повратак Лиуа Боминга и Танга Хонгбоа у централни модул означио је потпуни успех прве свемирске шетње током конструкције станице, навели су из агенције.

Њихов задатак био је да поставе панорамску камеру ван централног модула и изведу пробе роботичке руке станице, која ће бити коришћена за постављање нових модула на станици.

На снимку се може видети Лиу како док напушта кабину каже: „Вау, прелепо је овде.“

Лиу и Танг носили су током шетње нова одела тежине 130 килограма, а подршку унутар станице им је пружао командант мисије, Ние Хајшенг, одликовани војни пилот којем је ово трећа мисија у свемиру.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије