Прво место у Европи где се, захваљујући вакцинацији, живот враћа ,,у нормалу”

Гибралтар са само 34.000 становника тешко да може да буде прави пример осталим већим европским земљама, али јесте прво место у Европи где је захваљујући вакцинацији, епидемија у великој мери превазиђена.

Ресторани раде до касно у ноћ, а позитивно тестираних на ковид нема. Откако маске више не морају да се носе на отвореном, Саманта Сакраменто стално има осећај да је нешто заборавила кад хода улицама.

  • Мислим да психолошки тек морамо да се опоравимо, каже министарка здравља малене британске области на јужном рту Пиринејског полуострва.

Укинуте су забране изласка, барови и ресторани раде до два сата изјутра, као и пре пандемије. Шпанске телевизије обилазе Гибралтар и причају са људима који осећају олакшање. “Можда ускоро можемо да живимо као пре”, каже једна конобарица. Сушта супротност остатку Европе, где се мере пооштравају због све већег броја зараза.

Са друге стране, Гибралтар са 34.000 становника је врхунац пандемије имао почетком јануара са 172 нове заразе дневно. У маленој британској прекоморској области се смрт 94 особе повезује са вирусом. Последњих дана је празно ковид одељење у локалној болници “Свети Бернард”. Позитивних нема.

На стени то могу да захвале не само раније оштрим мерама, већ скоро потпуној вакцинацији. Осим становника, цепљена је и већина од десетак хиљада људи који живе у Шпанији, али раде на Гибралтару и сваког дана путују.

У Андалузији, суседном шпанском региону, ситуација са короном и вакцинацијом није нимало ружичаста, подсећа “Дојче веле”.

Вакцинација на Гибралтару, цепивом допремљеним из Велике Британије, није велики логистички изазов – цела државица се простире на 6,5 квадратних километара.

Зачас су вакцинисани скоро сви – три одсто људи одбија вакцинацију. У овој области већ функционише нека врста ковид-пасоша, односно исказнице људи. Ипак, још није све баш као пре. Управа Гибралтара игра на опрез, тако маске и даље морају да се носе у трговинама.

Недавно је одржан бокс-меч са 500 гледалаца на који су смели само потпуно вакцинисани. Па и они су пре тога тестирани брзим тестом на корону.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије