,,Превртљиви април”! Од уторка снег и мраз

После прошлонедељних пролећних температура дочекао нас је викенд са захлађењем, а метеоролози за уторак најављују и праву зиму са снегом и мразем. Стручњаци за портал Севере Wеатхер Еуропе упозоравају да у наредним данима драматичне промене очекује европски континент, односно да је реч о историјском хладном удару са Арктика. Метеоролози предвиђају јаке снежне падавине на Алпима и Балкану у уторак, и упозоравају на појаву мраза који би могао да угрози цветајућу вегетацију.

  • Наставља се јако погоршање и захлађење у уторак после подне, које би снег осим на планинама, понегде чак и доста обилан, могло донети накратко и у низије региона, навео је и наш метеоролог Марко Чубрило на Фејсбуку, додајући да уколико би се тренутне симулације овог временског модела одржале, у уторак “би донеле један од највећих априлских снегова великом делу региона”.

Како преноси Курир, метеоролог Ђорђе Ђурић потврдио је да постоји могућност продора хладног фронта у нашој земљи и да нас већ од уторка очекује снег и мраз.

  • Снег ће падати од уторка на планинама, а већ у среду ујутру се очекује и у осталим нижим пределима. Он се неће дуго задржати јер ће температуре бити у плусу у току дана, а у јутарњим часовима кретаће се око нуле. Већ од четвртка нас очекује топлије време, рекао је Ђурић за Курир.

Републички хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) послао је упозорење због најављеног пада температуре и упозорио да би јутарњи мразеви могли да угрозе процветале врсте и сорте воћа.

  • Препорука пољопривредним произвођачима је да буду у приправности и да прате временску прогнозу, а ако имају могућности, и да примене адекватну заштиту, наводи се на сајту РХМЗ.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије