Председнику Велики крст вожда Ђорђа Стратимировића: Вучићу уручено високо признање

Aleksandar Vučić

Вучић је, у згради Председништва Србије, разговарао са представницима тог Центра, након чега му је уручено признање.
Представници Центра за развој Шајкашке уручили су председнику Србије Александру Вучићу Велики крст вожда Ђорђа Стратимировића.

Високо признање, које носи име по команданту српских војних снага за време револуције у Аустроугарској 1848. године, Вучићу је уручио проф. Иван Стратимировић, праунук вожда Ђорђа Стратимировића.

 

Вучић је, у згради Председништва Србије, разговарао са представницима тог Центра, након чега му је уручено признање.

Ђорђе Стратимировић, командант српске војске 1848. године Аустроугарској, српски генерал кога су ондашњи Срби од миља звали вожд, потиче из угледне куће велепоседника, породице Стратимировић из Кулпина, која порекло води из Херцеговине.

Рођен је у Новом Саду 7. фебруара 1822. године, а сахрањен у Бечу где је преминуо 15. децембра 1908. године.

На иницијативу Центра за развој Шајкашке, а уз подршку потомака породице Стратимировић, његови посмртни остаци су 27. септембра ове године пренети у Србију, у Сремске Карловце и положени у земљи где је рођен.

Шајкашка је географски регион у Србији, заузима југоисточни део Бачке, и налази се између четири општине – Нови Сад, Тител, Жабаљ и Србобран, а обједињује 14 насељених места.

Центар за развој Шајкашке, како се наводи на њиховом званичном сајту, представља платформу за унапређење економског, културног и социјалног ткива Шајкашке области са посебним нагласком на јачање конкурентности, делотворно образовање и оспособљавање омладине, стварање нових радних места.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије