Председник Азербејџана: Спремни смо да преговарамо о миру са Јерменијом, пожељно да то буде Грузија

Predsednik Azerbejdžana

Председник Азербејџана Илхам Алијев изјавио је да је његова земља спремна да одржи разговоре са Јерменијом о могућем мировном споразуму након што је повратила отцепљену област Нагорно-Карабах, насељену Јерменима, напомињући да би Грузија била пожељно место за преговоре.

Алијев је то изјавио током посете Грузији након што је одбио планирани састанак са јерменским премијером Николом Пашињаном на маргинама европског самита у Гранади, у Шпанији, у четвртак, пренео је АП.

Дан раније, Алијев је оштро критиковао Француску због обећања да ће Јерменију снабдети оружјем, рекавши председнику Европског савета Шарлу Мишелу у телефонском разговору у суботу да није присуствовао састанку у Гранади због става Француске, саопштио је кабинет азербејџанског лидера.

Обраћајући се новинарима после разговора са грузијским премијером Ираклијем Гарибашвилијем у Тбилисију, Алијев је рекао да је захвалан Грузији на њеним посредничким напорима, додајући да ће Азербејџан бити спреман да присуствује разговорима како би се разговарало о питањима везаним за мировни споразум ако се Јерменија сложи.

„Неколико земаља и неке међународне организације покушавају да подрже процес нормализације односа између Јерменије и Азербејџана“, рекао је Алијев и додао да Азербејџан поздравља свако посредовање и помоћ ако није једностран и пристрасан.

Он је истакао да би Грузија, која се граничи са Јерменијом и Азербејџаном, била најбољи домаћин за будуће мировне преговоре.

Азербејџанске снаге преузеле су контролу над Нагорно-Карабахом, енклавом насељеном етничким Јерменима, што је изазвало егзодус више од 100.000 Јермена.

Јерменија је оптужила Азербејџан за етничко чишћење, што је Баку демантовао, инсистирајући да су Јермени у енклави добродошли да остану на тој територији.

У јучерашњем разговору са Мишелом, Алијев је за егзодус Јермена из региона окривио сепаратистичке власти које су их, како тврди, “охрабриле да оду“.

Азербејџански лидер је рекао да су азербејџанске власти пружиле хуманитарну помоћ јерменским становницима Нагорно-Карабаха и да је почео процес њихове регистрације.

Алијев је, такође, рекао Мишелу да је „осам села у Азербејџану још увек под јерменском окупацијом и нагласио важност ослобађања ових села од окупације“, саопштио је кабинет Алијева.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs